Nobel-díj második rész

Blog: MediQa - Szerző: ocem
HPV (Humán Papilloma Vírus)

Igen ez az a vírus, amely a méhnyakrákot okozza. Sajnos nagy hírnévre tett szert az utóbbi időben, ezért nem is véletlen, hogy felfedezéséért 2008-ban orvosi Nobel-díjat adtak.Napjainkban ez a leggyakoribb STD (szexuális úton terjedő betegség).

A vírusnak több fajtája van, ezek közt van, amelyik nagyobb valószínűséggel okoz rosszindulatú rákos elváltozást, mint a többi típus. Már most felhívnám a figyelmet, hogy a legtöbb fajta ellen van védőoltás!!!

A tünetek a nemi szervek tájékán megjelenő szemölcsök, illetve a méhnyak nyálkahártyájának elváltozásai. Ezek többnyire sebészi úton kezelhetők. A  vírusfertőzés ellen harcol az immunrendszer, és 2 év alatt meg is gyógyulhat, de ez nem minden típusra igaz, így sajnos a tény az, hogy a HPV kezelésre gyógyszer nincsen!

A vírus a szex minden formájával terjed. Tehát nem csak méhnyakrákot okozhat, hanem felelős egyes végbéltájéki rákok és a torok egyes képleteinek megbetegedéséért. És a legalattomosabb dolog, hogy a férfiak egy részében nem okoz tünetet, sőt a lappangási idő nőkben is akár 1-2 év lehet. Ami azt jelenti, hogy egy tartós és boldog párkapcsolatban is fennáll a megbetegedés veszélye, ha egy korábbi partnertől az egyik fél egyszer megkapta a vírust. Persze a  fertőződés kockázatát növeli, a promiszkuitás, vagy 18 év alatt kezdett szexuális élet. Valamint a dohányzás természetesen.

Egyes statisztikák szerint 80% az esélye annak, hogy valaki élete során átesik HPV fertőzésen. Átlagosan minden ötödik partnerváltásra jut egy HPV. Mindezek ellenére nagyon fontos, hogy minden nő rendszeresen járjon nőgyógyászhoz és kérjen rákszűrést, mert semmi nem jelent védettséget. (Mint a Jóbarátokból is tudjuk az óvszer sem nyújt 100%-os biztonságot. Ennek köszönhetjük Emmát)

Hát tömören ennyi, amúgy meg heteket lehetne beszélni a témáról, és hogy mennyire fontos a megelőzés (védőoltás), a felelős szexuális magatartás (ez általában sok egyéb betegségtől is megóvja az ember lányát, fiát).

Plussz még egy bölcsesség kedves tanárunktól: "az okos ember nem a vizsgálattól fél, hanem sokkal inkább annak eredményétől!"
Tehát lányok, asszonyok irány a nőgyógyász!!!