Nobel-díj

Blog: MediQa - Szerző: ocem
Remélem most sikerü.
Szóval idén megosztva kapott orvosi Nobel-díjat három kutató: Harald zur Hausen a HPV okozta méhnyakrák, és a francia Luc Montagnier és Francoise Barré-Sinoussi a HIV felfedezéséért.Humán Immundeficiencia Vírus:

 A HIV a Lentivírusok közé tatozik és az immunvédekezés első vonalába tartozó T-limfociták számának folyamatos csökkenését okozza. A T-sejtek segítenek megóvni a szervezetet a bejutó kórokozókkal szemben. Ebből érthető, hogy miért a súlyos fertőzések lesznek a fő halálokok AIDS-ben.

A fertőzésnek három szakasza van:

1. Az elsődleges fertőzés stádiuma 2-8 hét alatt alakul ki, és 10-14 napig tart. Bőrkiütéssel és agyhártyagyulladással járhat, de nem mindenkinél egyforma erősséggel.

2. A második szakasz tünetmentes, akár 10 évig is eltarthat.

Ezután, még az AIDS kialakulása előtt elkezdenek megduzzadni a nyirokcsomók, mivel itt szaporodnak az évek során a vírusok.

3. Végül kialakul az AIDS, amely fokozatosan súlyosbodó fertőzések és rosszindulatú daganatok 2-3 év alatt a beteg halálához vezetnek.

Terjedhet szexuális úton, vér által és anyáról magzatra. Viszont nem terjed kézfogással, öleléssel, puszival, köhögéssel, közös WC, zuhany és uszoda használattal, így a fertőzött emberekkel együtt lehet élni.

AIDSAquired Immundeficiency Syndrome, vagyis szerzett immunhiányos állapot

Ezt a betegséget a HIV okozza. A tüneteket Tom Hanksen is megfigyelhettük  a Philadelphiacímű filmben.Mellesleg Oscar-díjat kapott az alakításáért. Állandó gyengeség, testsúlyvesztés. Mivel a vírus a T-sejteket támadja meg, az immunrendszer védekezési funkciója elégtelenné válik. Egy idő után úgynevezett opportunista fertőzések alakulnak ki. Gyulladások a bőrön, szájban, hüvelyben. Pneumocystis carinii okozta tüdőgyulladás és a Kaposi-sarcoma, ami az érrendszerből kiinduló rosszindulatú daganat.

A HIV-et napjaink pestisének is nevezik, hiszen iszonyat gyorsasággal terjed, és egyenlőre nem létezik ellene védőoltás. A megelőzés legjobb módja a VÉDEKEZÉS!!!

Mert az óvszer nem csak a nem kívánt terhességtől óv meg minket, hanem a szexuális úton terjedő betegségektől is!

Na mára ennyit. Legközelebb a HPV, ami sajnos szintén népbetegséggé vált manapság.

gumi!!!