• MediQa
    ocem blogja

    Nobel-díj

    Remélem most sikerül J


     


    Szóval idén megosztva kapott orvosi Nobel-díjat három kutató: Harald zur Hausen a HPV okozta méhnyakrák, és a francia Luc Montagnier és Francoise Barré-Sinoussi a HIV felfedezéséért.


     


     


      HIV ? Humán Immundeficiencia Vírus:


          


     A HIV a Lentivírusok közé tatozik és az immunvédekezés első vonalába tartozó T-limfociták számának folyamatos csökkenését okozza. A T-sejtek segítenek megóvni a szervezetet a bejutó kórokozókkal szemben. Ebből érthető, hogy miért a súlyos fertőzések lesznek a fő halálokok AIDS-ben.


     


    A fertőzésnek három szakasza van:


    1. Az elsődleges fertőzés stádiuma 2-8 hét alatt alakul ki, és 10-14 napig tart. Bőrkiütéssel és agyhártyagyulladással járhat, de nem mindenkinél egyforma erősséggel.


    2. A második szakasz tünetmentes, akár 10 évig is eltarthat.


    Ezután, még az AIDS kialakulása előtt elkezdenek megduzzadni a nyirokcsomók, mivel itt szaporodnak az évek során a vírusok.


    3. Végül kialakul az AIDS, amely fokozatosan súlyosbodó fertőzések és rosszindulatú daganatok 2-3 év alatt a beteg halálához vezetnek.


    Terjedhet szexuális úton, vér által és anyáról magzatra. Viszont nem terjed kézfogással, öleléssel, puszival, köhögéssel, közös WC, zuhany és uszoda használattal, így a fertőzött emberekkel együtt lehet élni.


     


    AIDS ? Aquired Immundeficiency Syndrome, vagyis szerzett immunhiányos állapot


     


     


    Ezt a betegséget a HIV okozza. A tüneteket Tom Hanksen is megfigyelhettük  a Philadelphia című filmben.Mellesleg Oscar-díjat kapott az alakításáért. Állandó gyengeség, testsúlyvesztés. Mivel a vírus a T-sejteket támadja meg, az immunrendszer védekezési funkciója elégtelenné válik. Egy idő után úgynevezett opportunista fertőzések alakulnak ki. Gyulladások a bőrön, szájban, hüvelyben. Pneumocystis carinii okozta tüdőgyulladás és a Kaposi-sarcoma, ami az érrendszerből kiinduló rosszindulatú daganat.


     


    A HIV-et napjaink pestisének is nevezik, hiszen iszonyat gyorsasággal terjed, és egyenlőre nem létezik ellene védőoltás. A megelőzés legjobb módja a VÉDEKEZÉS!!!


    Mert az óvszer nem csak a nem kívánt terhességtől óv meg minket, hanem a szexuális úton terjedő betegségektől is!


    Na mára ennyit. Legközelebb a HPV, ami sajnos szintén népbetegséggé vált manapság.


    gumi!!!


     


   • Blog leírása

    Egy orvostanhallgató gondolatai erről arról
    Látogatás: 155528 alkalommal

    A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

   • Hirdetések
   • Saját oldal

   • Hirdetés