Orvosok a képernyőn

Szerző: HiDoki

A BLOG LEÍRÁSA

Álom - mese - valóság

Látogatás: 27557 alkalommal

A blogban írottak nem képezik a WEBBeteg orvosi tartalmának részét, azok igazság-, és valóságtartalmáért portálunk felelősséget nem vállal.

112 - második sárga lap?

2009.07.26.

Volt egy mentős barátom, aki mindig hordott magánál sárga és piros lapot – egyébként focibíró volt. Munka közben nem vitatkozott, aki rosszat szólt, rosszat tett, bemutatta a sárga vagy piros lapot. A 112 már kapott egy sárgát, de most azon gondolkozom, hogy elégedjünk meg a második sárgával, vagy rögtön jöhet a piros. Reklám helyett, „A kockázatokról és mellékhatásokról kérdezze meg orvosát…” szöveget kéne bevágni és a korhatáros karika helyett egy piros mancsot: így NE!!!

Motoros srác egyedül akciózik a pályán, eleve életveszély, de ezt még túl lehet élni. Aztán megjön a profi csapat: szuper technika, de nem tudnak oda menni, ahova egy cross-motor is el tudott menni. Még NYSA ( fiataloknak: öreg, lengyel, csotrogány ) mentővel mentünk ilyen helyszínre, hárman tartottuk oldalról a mentőt, hogy ne boruljon fel, de odamentünk, a beteg mellé.

Van jogsid? Van, akkor sorold mit nem szabad: a sisakot egy embernek lerángatni a sérültről. Leírom még egyszer TILOS A SISAKOT EGY EMBERNEK LERÁNGATNI A SÉRÜLTRŐL!  Nyakrögzítés az egyik elsősegélynyújtó, sisak legördítés a fejről a másik elsősegélynyújtó – azaz két ember. Na de jönnek a profik, mi nincs náluk – nyakrögzítő. Pont és no komment! És ezt még milliók látják és nem is nálunk történt, tehát drága pénzt adtunk érte.

Az alapfilm nekem a Kóma volt, aztán jött a Vészhelyzet első széria. Szakmailag is profi volt, bár sokat cikiztem őket különböző előadásokban, hogy azért nehezebb  az élet. Lehet, elviselhetőbb lenne, ha szinkron helyett, Korda Gyuri kommentálná: „és nem hiszem el, és megteszi, odamegy nyakrögzítő nélkül, de nem baj, a kolleganő megmenti és póker!”

Tanulság, ha van egy fölösleges Közúti elsősegély könyved, küld el nekik, de legalább te ismételd át, ami benne van, amit filmben láttál, azt meg felejtsd el nagyon gyorsan – MOST!

Szerintem szavazzunk: második sárga lap, vagy piros?

 

112, az életmentők

2009.07.23.

Ahogy ígértem, 112! Ez az igazi irigység. El tudod képzelni, milyen érzés lehet, amikor egyszerre vonul parancsnoki, tűzoltó, mentő, rendőrség. Ennek a nagyszerűsége lehet, hogy nem érződik, egyszer egy vonatgázolásnál mínusz 13 fokban félóra még kiér a tűzoltó, várakozás a rendőrségre egy óra ? én meg csonttá fagytam. Mindenki máshonnan jött, mindenki igyekezett, de ez volt. Most itt a 112, azaz nem itt, ott a filmben. Nem utolsó szempont, úgy dolgozol közösen másokkal, hogy jó ismerőseid, fél szavakból értitek egymást.

 

Egyébként megfejtettem a kódot. 112 = 1 doktornő + 1 doktornő + 2 pasi. Annyi derült ki csak, hogy az orvos, a mentős, a tűzoltó, rendőr is alapjában véve ember. Ha találkozol vele, nem erre gondolsz, mert vészhelyzet van. Ő se arra gondol, vajon a gyerek hányast kapott biológiából, meg be kéne fizetni otthon néhány számlát, pedig tényleg be kell fizetni.

 

De ez a fékhibás munkagépes baleset. Megdöbbentem, hogy ott a jóban ilyen előfordulhat. És jött a 112 csapata, és a tűzoltó felveszi a sisakját, de nem csatolja be, mint a jó motoros. A kötélen szegény doktornőnek kell leereszkedni, sisak nélkül, mentő kötél nélkül és ilyen az egyenjogúság, még a táskát is a nő cipeli. Fokozható a feszültség, elindul a munkagép ? lehet, hogy elfelejtették rögzíteni. Jön a 112 Fekete Lacija, és fél kézzel visszahúzza. Végül is teljes a siker, ?boldogan éltek, még meg nem haltak?, eben a részben hál? istennek nem.   

Barátok közt, a reklám után

2009.07.22.

Már megint itt vagyok. Egyszer éjjel kettőkor vittünk beteget kórházba. A nővérke álmos, a doktornő álmos, én meg nagyon álmos. Gondoltam, dobjuk fel a hangulatot: Ne tessék félni, a reklám után visszajövünk. Fél óra múlva ott voltunk a következő beteggel. Már nekem se volt kedvem viccelődni.

 

No, de vissza a Barátok közt témához. Már tudom, Dani miért nem drogos, mert Nikinél újult ki a drogfüggőség. Egyet tisztázzunk, patikában kapható, orvos által felírható jó ?cucc? nincs, csak a megvonási tünetek kezelhetők, de ez egy másik téma. Szegény Niki is hiába ment az orvoshoz, és ráadásul nem is írtak fel neki semmit.

 

Új orvos a képernyőn! Mondtam én, nincs sorozat doktor nélkül. És következetes, és határozott, és? Az életben megint nehezebb. Nem lehet egy visszautasítással elintézni, mert első lépcsőben feljelent, mert második lépcsőben neked lesz lelkiismeret furdalásod, hogy valahogy mégis segíteni kellett volna, mert, mert, mert?

 

Ha ezt mind hazaviszed magaddal, akkor otthon leszel feszült, ideges. Tehát neked meg kell oldani minden problémát, és ez nem olyan könnyű, mint a sorozatokban.

 

Bocsi! Kezdődik a 112, nem tudom Stefi kit választott, az apát vagy a fiát. Ez is szakmai kérdés, nem?

 

Barátok közt

2009.07.21.

Lehet, hogy függő lettem? Orvosként eleinte kétségekkel kezeltem a sorozatokat, és most? Már érdekel! Jó nézni, hogy más rohan, más cipeli a táskát, és neki minden pikk-pakk, és elsőre sikerül.

Felzárkózott az igazi doktor sorozatok mögé már a Barátok közt is. Alighogy szegény Miklós gyógyulófélben van a tüdőrákból, most meg ez a Dani gyerek! Amikor hazajött Amerikából volt néhány tippem, merre megy a forgatókönyvíró. Drogos lett, bűnöző, kirabolt áldozat? No és jött az „őrülési” jelenet. Nekem tetszett, minden megvolt – hallucináció, dühöngés, hangok a kikapcsolt TV-ből. Igen, ilyennel nap, mint nap találkozhatunk, egész jól megformált figyelemfelhívás. És újabb szerencse, elmúlik a roham, jön a kedves szomszéd doktornő, működik a mobiltelefon terápia, kész a diagnózis: paranoid skizofrénia. Dani szót fogad és mennek is Andrással a kórházba. Hát ez nem mindig ilyen egyszerű! Itt nagyobb óvatosságra kellene inteni a nagyérdeműt. Hányan ígérték már, természetesen, persze, kell a kezelés, megyünk szépen a kórházba – és jött az újabb roham. Legközelebb ezt bízzuk talán profikra, kedves András.

Megint Ők nyertek, egy röpke hét és Dani már otthon van, igazolódott a diagnózis, hatott a gyógyszer, van betegségtudata – mindenki kedves és szép. Tessék mondani, az életben miért nem ilyen egyszerű.

Jó a kikapcsolódás, mára már semmi dolgom, illetve sietek, mert azért izgulok, hogy van szegény Dani – tudjátok, jön a folytatás.

Szerintem, még nem vagyok sorozatfüggő, vár rám még a többi: a 112, a Vészhelyzet és Doktor Csont.