Táplálkozási gondok

Blog: NőiSarok - Szerző: Bebe

Bulimia-nervosa
A bulimia még elég "fiatal" betegség, hiszen régebben az anorexiával azonosították. Ennek ellenére háromszor gyakoribb is. Lényege, hogy a betegnél (legalább heti egyszer) falási rohamok keletkeznek, gyakran az éjszaka közepén, félálomban. A falási rohamokat bűntudat, lelkiismeret furdalás követi. Az önvádolás gyakran hánytatásba, hashajtók szedésébe torkollik. A betegség nehezebben felismerhető az anorexiánál, hiszen nem jellemzi a kóros soványság. Nincsenek külső tünetek, (bár a hányástól a fogak megromolhatnak) a bulimiás "belülről emészti" magát. A falási rohamok és az utána következő hánytatás a szorongás jelei, ugyanis a betegség pszichés eredetű. Gyanús lehet, ha barátnőnk sokat van a vécén, és testével nagyon elégedetlen, ugyanis a betegség hosszú távon súlyos önértékelési zavarokhoz (esetleg anorexiához) vezethet.
Drunkorexia
A drunkorexia a fiatal nők körében egyre elterjedtebb betegség. Lényege, hogy a beteg a szükséges kalóriamennyiséget alkohollal viszi, és nem nagyon eszik rendes ételt. Nagyon veszélyes betegség, hiszen az anorexia és az alkoholizmus "keveréke". Ráadásul ha normális tápanyagot vinne be a szerevetébe a beteg, sokkal kevesebb kalória jutna be, mint az alkohollal, hiszen a legtöbb alkoholos ital magas kalóriatartalmú. Egy nagy pohár bor pontosan annyi kalóriát tartalmaz, mint egy könnyű ebéd, a fiatal nők nagy része viszont az esti kalóriára gondolva inkább koplal délben. Ehhez teljesen hozzászoknak, ami nagyon ártalmas, hiszen szinte nem jut be tápanyag a szervezetbe az italok által, ráadásul könnyebben lesznek részegek is.
Ortorexia nervosa
Az ortorexia  nervosa egy újonnan felfedezett táplálkozási rendellenesség. Tulajdonképpen a megrögzött diétázásról szól, ugyanis az egyén nem tudja befejezni a diétázást és egyre szigorúbb szabályok szerint követi azt. Például bizonyos ételeket mellőz az étrendjéből és órákat tölt étrendjének összeállításával. A biotermékek, különböző vitaminok elkötelezettjévé válik és ezeket egészségesnek gondolja. Élettere szűkül, hiszen nem mer olyan helyekre menni, ahol esetleg másmilyen ételeket kellene fogyasztania, mint amilyenek az ő diétájában vannak.  Szintén pszichés eredetű a betegség.
--- Sz.D.L---