Fókuszban a gerinc

Blog: Egészségesen a természet erejével - Szerző: banky

Hamarosan kezdődik az iskola, nagy a készülődés, tanszerek, iskolatáska beszerzése. De vajon melyik lenne az ideális választás ahhoz, hogy gyermekem egészségét megőrizhessem? A sok választék közül melyiket vegyem? Tanácsok a megfelelő döntéshez.

A gyerekek hirtelen növekedését az izomzatuk nem mindig tudja követni, fontos odafigyelni, hogy megfelelő iskolatáskát vásároljunk számukra. Melyiket válasszuk az óriási kínálat közül, mire figyeljünk oda, hogy megőrizzük gyermekünk gerincének egészségét? A tartási hibák megelőzése rendkívül fontos, hiszen a mozgásképesség, a külső megjelenés és az egészséges élet fontos feltétele. A tartáshiba még nem betegség,de ha nem figyelünk oda fiatalkorban, akkor később kialakulhatnak ortopédiai betegségek, porckopások, gerincferdülés stb.

A helyes testtartást gyerekkorban alapozhatjuk meg, amiben jelentős szerepet játszik a megfelelő iskolatáska kiválasztása is. A rosszul kiválasztott táska cipelése hátfájást okozhat.

Milyen szempontokat vegyünk figyelembe táskavásárlásnál?

Mekkora súlyt cipeljen a gyerek?

A táska tömege nem lehet több a gyerek súlyának 10%-nál. Egy kis diák testsúlya átlagosan 25 kg, a telepakolt táska súlya nem lehet 2,5 kg-nál nehezebb, tehát érdemes minél kisebb önsúlyú táskát választani.

Hogy illeszkedik a háthoz?

A táska legyen gerinckímélő, párnázott hátoldalú, hogy ne nyomja a hátat, és minden oldalról megtámasztja a gerincet. Ezzel megakadályozzuk, hogy a gyermek előre hajoljon, meggörnyedjen.

A táska két oldala vízlepergető, hátoldala pedig légáteresztő anyagból legyen, így nem izzad meg alatta a gyermek háta.

Pakolhatóság.

Mennyi és milyen zseb van a táskán. Lehetőleg több rekeszes legyen. Pakolásnál figyeljünk oda, hogy a nagyobb méretű könyvek kerüljenek a háthoz közelebb, a füzetek előrébb egy külön rekeszbe, így eloszlik a gerincre nehezedő súly. Az aránytalan súlyelosztás túlterheli a gerincoszlopot és a nyomás hatására a csigolyatest meggörbül, ami a későbbiekben gerincferdülést okoz.

Vállpántja állítható legyen, amit szabadon, akadálymentesen, egyetlen mozdulattal igazíthatunk a kívánt méretűre. A jó táska a váll vonalától a medencecsontig ér.

Lehetőleg ne hagyjuk, hogy a gyerek egyik vállán vigye a táskát, mert az eltolódó súly miatt a gerinc deformálódik, ami a későbbiekben súlyos egészségügyi problémákat okozhat. Arra is figyeljünk oda, hogy csak az a felszerelés kerüljön a táskába, amire másnap szükség van.