Megelőzhető a vastagbélrák?

Blog: Egészségszemle - Szerző: WEBBeteg

Már néhány hete is annak, hogy voltam egy vastagbélrák-szűréssel és megelőzéssel kapcsolatos konferencián. A szűrésről majd máskor írok, most azokat az életmódbeli tényezőket keressük, amelyeknek szerepe van a rák elleni védelemben, vagy éppen elősegítik a vastagbélrák kialakulását.

Mozgás, normális testsúly

Intenzív kutatások tárgya, hogy vannak-e olyan életmódbeli tényezők, amelyek csökkentik a rosszindulatú vastagbéldaganatok valószínűségét. Dr. Topál László belgyógyász-gasztroenterológus főorvos nagyon érdekes dologra hívta fel a figyelmet egy a Háziorvosblog számára adott interjúban: „Az orvosok azt találták, hogy éppen azok az életmódi tényezők segítenek a vastagbélrák elkerülésében, amelyeket a szív-érrendszeri rizikó csökkentésére ajánlunk.” Például, több mozgás szükséges. A mozgás segíti a bélműködést, ezáltal lehet szerepe a megelőzésben. Az ideális testsúly megtartása jelentősen csökkenti a vastagbélrák-kockázatot.

Halfogyasztás, omega-3

Szintén mindkét betegségcsoporttal kapcsolatban preventív hatású az omega-3 zsírsavban gazdag élelmiszerek fogyasztása. Lazac, hering, szardella, szardínia, makréla tartalmazzák nagy mennyiségben, de előfordul például tonhalban is. Omega-3 zsírsavak a len- és repceolajban, a dió és mogyorófélékben, valamint a szójababban is megtalálhatók. (omega 3- zsírsavakról írtam)....

A folytatást a jobbulast.com HáziorvosBlogjában olvashtaja!