Stroke (agyvérzés)

Blog: Az egészségügy kutatói szemmel - Szerző: WEBBeteg
Mai bejegyzésemben a stroke (közismertebb nevén agyvérzés vagy szélütés) jelentőségére szeretném irányítani a figyelmet.
 
Hogy miért? A puszta a tények, a száraz számadatok magukért beszélnek:
  • a stroke a fejlett országokban a harmadik leggyakoribb halálozási ok
  • évente világszerte 4 millió ember kap agyvérzést, másfél millióan bele is halnak!
  • a túlélők egyharmada egész további életére rokkant marad!
  • Magyarországon egyetlen év alatt 40-50 ezer(!) stroke-os beteget szállítanak kórházba, akik közül 18.000 (!) ember meghal!

A fenti számadatok ismeretében a stroke jelentősége nem szorul magyarázatra, mint ahogyan az sem kérdés, hogy komolyan kell-e vennünk ezt a problémát.

A stroke kialakulásának egyik legfőbb rizikófaktora a magas vérnyomás. A kezeletlen vagy nem kellően karbantartott vérnyomás felelős az agyvérzések kétharmadáért! Kis túlzással tehát azt lehetne mondani, hogy a megfelelő szinten tartott, nem ingadozó vérnyomás megelőzi a szélütést.

A vérnyomás szinten tartásának alapvető feltétele az orvosi előírásokat pontosan követő gyógyszerszedés! Akár 1-2 kihagyott szem tabletta is bajt okozhat! Ha a gyógyszer kihagyása egybeesik egy stresszesebb, idegesebb időszakkal, ami amúgy is megemeli a vérnyomást, akkor az olyan vérnyomás kiugráshoz vezethet, ami agyvérzést okozhat!

A legfontosabb tehát, amit a hypertoniás beteg az agyvérzés elkerülése érdekében megtehet, a rendszeres gyógyszerszedés. Mindemellett saját magunk megnyugtatására nagyon hasznos, ha rendszeresen mérjük vérnyomásunkat, és a kiugró értékekről, azok időpontjáról és körülményeiről mielőbb beszámolunk orvosunknak.

Gyakran előfordul, hogy az "igazi" stroke-ot egy ún. TIA, vagyis egy átmeneti agyi keringészavar előzi meg. Ilyenkor a beteg beszéde elkentté, nehezen érthetővé válik, szája esetleg oldalra húzódik, jobb vagy baloldali végtagjai zsibbadnak. Ez az állapot gyakran csak másodpercekig vagy egy-két percig tart, ezért nem tulajdonítanak nagy jelentőséget neki. Pedig a TIA gyakorlatilag a stroke küszöbe!

A legtöbb TIÁ-n átesett betegnél 10-14 napon belül jelentkezik az agyvérzés! Tehát ezeket a tüneteket, bármilyen rövid ideig tartanak nagyon komolyan kell venni! Azonnali alapos kivizsgálást időnként akár kórházi ellátást igényelnek!

Sajnos a magas vérnyomás nem az egyetlen rizikófaktora az agyvérzésnek. Azok, akik cukorbetegségben szenvednek, magas a koleszterinszintjük, elhízottak vagy dohányoznak, szintén ki vannak téve a stroke veszélyének. Ha pedig ezek közül két-három rizikótényező együttesen áll fenn, akkor a kockázat megsokszorozódik.

Márpedig Magyarországon sajnos nem ritka a magas vérnyomásban szenvedő, túlsúlyos, dohányzó beteg.

Néhány rizikófaktor ellen maga a beteg is nagyon sokat tehet. Ilyen például a dohányzásról való mielőbbi leszokás, vagy a testsúly csökkentése. De nagyon fontos szerepe van a páciensnek abban is, hogy a különböző - stroke kockázatot növelő - társbetegséget hatékonyan kezeljük.

A cukorbetegséget, magas koleszterinszintet önmagában is komolyan kell venni természetesen, de ha ezek magas vérnyomáshoz társulnak, akkor még szigorúbban be kell tartani az orvos által előírt, életmódra és gyógyszerszedésre vonatkozó utasításokat.

Debreczeni Anikó