"Határtalan" betegközösségek

Egészségügy, egészségtudatosság, kommunikáció orvos és beteg között, s ami a fejekben van - egészségügyi piackutatók szemével...

Az ember társas lény igényli mások társaságát, kíváncsi mások tanácsára a számára fontos kérdésekben. Nincs ez másként a betegségekkel kapcsolatban sem, nagyon sok betegközösség alakult, amelyek amellett, hogy megosztják egymással saját történetüket, tanácsokat adnak akár az egyes kezelési lehetőségek kapcsán is. Ez azonban megkövetel némi nyitottságot, mobilitást is, ami némely betegség esetén nem valósítható meg, valamint sokan azért viszolyognak ettől, mert nem szívesen beszélnek a problémáikról.

Az utóbbi évtizedekben azonban az interaktív kommunikációs lehetőségek jó néhány csatornával bővültek az Internetnek köszönhetően, amelyek egyik legfőbb előnye talán az anonimitás és a "határtalanság". Több olyan betegség van, amit nem szívesen kürtöl világgá az ember, illetve fizikailag vannak akadályoztatva ezek a betegek. Az is gyakori sajnos, hogy az ember "bezárkózik" és nem szívesen megy emberek közé, ezekben az esetekben jelenthet megoldást az Internet, mint kommunikációs csatorna. Ezen belül több eszköz is rendelkezésünkre áll, mint a blog, a különböző orvos válaszol rovatok, illetve a fórum.

A fórumnak erőteljes közösségformáló ereje van, hiszen nemcsak azok keresik fel, akik egy-egy kérdésükre szeretnének választ kapni, hanem olyan betegcsoportok is kialakulnak, amelyek hosszabb távon figyelemmel kísérik egymás életét, gyógyulását - együtt annak minden pozitív, illetve negatív hozadékával. Ezeknek az oldalaknak kifejezetten baráti a stílusa, az alapja a lelki támogatás, amit sajnos sokan nem kapnak meg máshonnan.

Emellett nagyon sok praktikus előnye is van: az interaktivitásnak köszönhetően gyakori, hogy konkrét tanácsokat kérnek, és kapnak a betegek, akár az orvosválasztást, vagy az egyes terápiás lehetőségeket illetően. Olyan hiánypótló "beszélgetésre" is sor kerül, mint pl. egy diagnózis, vagy vizsgálati eredmény pontosabb magyarázata, esetleg egy-egy kezelés hatásai/mellékhatásai, amelyre esetleg az orvostól nem, vagy nem teljesen kaptak választ, ezért itt próbálnak utánajárni.

A legfőbb témák között szerepel a betegség felfedezése: melyek voltak az első jelek, hogyan zajlott a diagnózis, milyen vizsgálatokon estek át, milyenek voltak a körülmények, hogyan birkóztak meg az egész procedúrával, a szembesüléssel. A leggyakrabban az egyes kezelési lehetőségekkel kapcsolatos véleményekre kíváncsiak, a hagyományos terápiák mellett milyen hatásokat, mellékhatásokat tapasztaltak, illetve milyen alternatív módszereket próbáltak, kinek mi hatott.

Mindemellett azonban káros hatásuk is lehet, hiszen sajnos nem ritka az, hogy valaki anyagi haszonszerzés céljából regisztrál hasonló oldalakon, ahol egy-egy ilyen terméknek próbál nagyobb forgalmat generálni. Sajnos kutatásaink során is találkoztunk ilyen "reklámokkal", pl. inkontinencia témában is, kihasználva, hogy vannak olyan problémák, amikkel kapcsolatban szívesebben marad arctalan az ember. Illetve ha destruktív fórumozó kerül bele a körbe, akkor akár szét is zilálhatja azt.

Összességében el lehet mondani, hogy a legtöbb fórumokat felkereső beteg nem tartja megfelelőnek az orvosi tájékoztatást, aminek a fő oka szerintük, hogy kevés idő jut rájuk, illetve, hogy sok esetben ő maguk sem mernek kérdezni. A megfelelő orvos-beteg kapcsolat azonban nélkülözhetetlen, hiszen egy-egy ilyen "tanácsadás" eredményeképpen egyesek akár az orvos által meghatározott terápián is képesek változtatni, mit sem törődve annak veszélyeivel.
 
Barkóczi Boglárka
Hozzászólások (0)