A gyógyszer-tájékoztatók szerepe a betegekkel való kommunikációban

Blog: Az egészségügy kutatói szemmel - Szerző: WEBBeteg

Kutatásaink során számos betegtájékoztató (gyógyszerek és gyógyhatású készítmények dobozaiban található leírás) érthetőségi tesztjét végeztük el. A tesztek során több érdekes tapasztalatra tettünk szert, amelyek valamelyest rávilágítanak a betegek, a gyógyszert használók tájékozódási szokásaira.

Mindenekelőtt ki kell emelni az orvos szerepének fontosságát, ugyanis általános tapasztalat, hogy a betegek nem tájékozódnak körültekintően - mindez azonban a legtöbb esetben az orvossal történő rövid konzultációt és a gyógyszerdobozokban található betegtájékoztató lapok elolvasását jelenti.

A pontos kikérdezés és tájékoztatás persze, tegyük hozzá, eleve kötelessége az orvosnak. Azonban más kutatásaink alapján az is kijelenthető, hogy a rohanó munkatempóban nincs mindig idejük minden lehetséges mellékhatásról, egyéb részletről tájékoztatni betegeiket - így hát marad a betegtájékoztató áttanulmányozása.

Tapasztalhattuk, hogy a gyógyszert első alkalommal kézbe vevő beteg a betegtájékoztató esetén először a mellékhatásokra vonatkozó részt olvassa át, majd jó esetben a készítmény szedése mellett dönt. Ebben az esetben mindenképpen javasoljuk, hogy a beteg gyűjtse össze a betegtájékoztató alapján megfogalmazott kérdéseit, azt tegye fel orvosának (személyes találkozó nehézkessége esetén konkrét segítséget kaphat a https://www.webbeteg.hu portálon is) - bizalom nélkül, kételyekkel megkezdeni a gyógyszeres terápiát semmiképpen nem segíti a gyógyulást, hiszen tudjuk, a terápiához nemcsak jó készítmények, lelkiismeretes orvos, hanem a beteg részéről kitartás, bizalom és a gyógyszerbe vetett hit is szükséges.

A betegeknek azzal is érdemes tisztában lenniük, hogy bár valóban az orvos felelőssége és kötelessége tájékoztatni őket, a rendelések gyorsvonat tempója miatt nincs idő mindig mindenre kitérni, s ezért nekik is maximálisan igyekezniük kell tájékozódni.

Végül magukról a betegtájékoztatókról is ejtsünk egy-két szót. Sajnos elmondható, hogy a jogszabályi előírások következtében gyakran alapvető funkcióik csorbulnak. A mellékhatások akkurátusan hiánytalan, de éppen elég rémisztő leírása például könnyedén meglelhető és gyakorta el is éri a célját, míg az abszolút ellenjavallatok (tudniillik, hogy mikor nem szabad szedni az adott gyógyszert) néha elvesznek az apró betűkkel telehintett szövegek sorai között.

Az összetevők felsorolása szintén kötelező, miközben a latin nevekkel mit sem ér a beteg, de még esetenként az orvos sem. Ellenben a tájékoztatók hosszát növelve tovább rontja az áttekinthetőséget, ami sok esetben így sem kielégítő. A jogalkotóknak talán meg kellene próbálniuk megfelelőbb sorrend struktúrát kialakítani a tájékoztatókban, hogy a betegek számára leglényegesebb elemek kiemelten és a leírások legelején, lehetőleg közérthető, megnyugtató stílusban és olvashatóan nagy betűkkel kapjanak helyet.
 
Szóval, a kockázatok és mellékhatása elkerülése végett kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét vagy a WEBBeteget!
Szerényi Szabolcs