"Egészségtudatlanság"

Egészségügy, egészségtudatosság, kommunikáció orvos és beteg között, s ami a fejekben van - egészségügyi piackutatók szemével...

Az ember hajlamos arra, hogy bizonyos dolgokra csak akkor figyeljen oda, ha valami gond van vele. Sokan az egészségükkel is így vannak, amit egyértelműen bizonyítanak az egészségügyi adatok. Kutatásaink során sok emberrel készítettem kvalitatív mélyinterjút ebben a témában, amikor felmerül ez a kérdés sorban érkeztek a kifogások (persze az ember szereti magát jó fényben feltüntetni): "nincs nekem időm mozogni", "az egészséges ételek sokkal drágábbak", "le tudnék fogyni, ha igazán akarnék" - gondolom, ismerősek.

Miért van ez? Erre is kézenfekvő a válasz: "hazánkban az egészségtelen ételeknek kifejezetten kultúrája van", "a mai gazdasági helyzetben pedig az ember örül, ha van munkája, és ezért hajlamos túlhajszolni is magát" stb. De arra a kérdésre, hogy miért ilyen alacsony a szűrővizsgálatokon való részvételi arány, már kevesebben tudnak válaszolni.

Mi lehet a megoldás? Igazából mindenki "tudja", mit kellene tenni, hiszen manapság az ember ki sem tudja kerülni, hogy életmóddal, egészséggel kapcsolatos cikkekbe, hirdetésekbe, programokba botoljon, de egyrészt ezek felületes, sokszor egymásnak ellentmondó információk, és igazából kevesen veszik a fáradtságot, hogy kiszűrjék, mi a hiteles közülük, illetve a leggyakoribb, hogy meg se fogadják. Összességében azt lehet mondani, hogy keveset érdeklődünk célzottan egészségügyi, betegségmegelőző témák iránt, ez sajnos sok esetben még akkor is igaz, ha betegek vagyunk.

Kutatásaink során azt tapasztaltuk, hogy az emberek nagy része több alapkifejezéssel sincs teljesen tisztában: nem teljesen egyértelmű például a vényköteles, illetve vény nélkül kapható készítmények, az étrend-kiegészítők illetve a vitaminok besorolása sem. A leggyakoribb vélemény talán az, hogy a "gyógyszer" az, amit az orvos felír, annak "sok mellékhatása lehet", "vigyázni kell velük". A vény nélkül kapható készítmény azonban már nem "gyógyszer", hiszen a patikában is meg lehet vásárolni, ezért kapva kapunk mindenen, ami nem "gyógyszer". Ezt felismerve külön iparág épült a különböző "csodaszerekre", amelyekre hihetetlenül magas összegeket vagyunk képesek elkölteni.

A krónikus betegségben szenvedők esetében felmerül egy másik probléma is. Még olyan betegségek esetén is, mint a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, hihetetlenül sok a félre-, vagy félig informált beteg, aki sem a betegségével, sem a kezelési lehetőségekkel, illetve a készítmények alkalmazásával sincs tisztában, és ezt nem lehet pusztán az orvosi ellátásban tapasztalható időhiánynak betudni. Sokan az orvosok kifejezett utasítása ellenére hagyják abba a kezelést, vagy módosítanak rajta: nem ritka sajnos, hogy azt hallja az ember, hogy valaki csak akkor szedi a koleszterinszint csökkentő tablettáját, ha zsírosat eszik...

Felnőtt embert "átnevelni", az életmódján változtatni nagyon nehéz, ehhez általában - sajnos - valami súlyos, ijesztő eseményre van szükség (általában a saját betegségünk, vagy közeli ismerősünk betegsége, halála), de ezt nem kellene megvárni.

Barkóczi Boglárka, junior kvalitatív elemző

Hozzászólások (0)