Magas vérnyomás - még van mit tanulni

Egészségügy, egészségtudatosság, kommunikáció orvos és beteg között, s ami a fejekben van - egészségügyi piackutatók szemével...

Még mindig a magas vérnyomás. célérték 140/90 Hgmm. Fogyjon!. Mozogjon!. Éljen egészségesebben!. Ne egyen sósan!... Sokaknak úgy tűnhet, hogy a csapból is ez a téma folyik, kutatásaink mégis azt igazolják, hogy még mindig van mit tanulni, tanítani róla!
 
Úgy tűnik - és kutatásaink is ezt igazolják -, hogy az egyik legfeketébb folt a magas vérnyomás kapcsán a szövődményeként kialakuló vesebetegség. Sokan nem ismerik ezt a lehetséges komplikációt, mások bár hallottak róla, de jelentőségét nem látják jól. Többen sajnos úgy vannak vele, hogy ez úgyis csak hosszú évek múlva jelentkezik, addig meg minek foglalkozni vele. Az ok, ami miatt a hypertoniás beteg nem fektet kellő hangsúlyt erre a szövődményre, valószínűleg az, hogy a vese károsodása hosszú ideig nem okoz panaszt. Nem fáj, nem kellemetlen. Ennek ellenére érdemes gondolni rá, mert az elhanyagolt magas vérnyomás betegség súlyos vesebetegséghez, akár veseelégtelenséghez is vezethet!
 
Az egészséges vese bizony nagyon kemény munkát végez szervezetünkben! A teljes vérmennyiségünk naponta 350-szer áramlik át rajta, ami azt jelenti, hogy minden nap 1500-1700 liternyi vér "szűréséről" gondoskodik! Legfontosabb feladata a szervezet számára felesleges anyagok kiválasztása és eltávolítása a vizeleten keresztül.
 
Ezt a nagy teljesítményt 2,6 millió hajszálerekből álló apró érgomolyag látja el. Ezek az apró erek azonban ugyanúgy károsodnak a magas vérnyomás hatására, mint az agy vagy a szív erei. Míg az agyban stroke, a szívben infarktus alakul ki, addig a vesének megszűnik a szűrőfunkciója, így azok az anyagok is a vizeletbe kerülnek, amelyekre szervezetünknek mindenképpen szüksége van. Arról már nem is beszélve, hogy a "szűrő" károsodása miatt mérgek maradnak a szervezetben.
 
Ha a vese nem működik, akkor megjelenik a vizeletben a fehérje. (mikroalbuminuria vagy proteinuria) Ez a vese károsodásának első jele. Mivel tünetet kezdetben nem okoz, a betegnek fájdalma vagy más panasza nincs, csak akkor derül ki időben, ha orvos és beteg egyaránt gondol rá, és rendszeresen megtörténik a hypertoniás beteg vizeletének ellenőrzése. Ma már egy egyszerű gyors teszttel néhány perc alatt kimutatható a baj!
 
Mint sok más esetben, itt is igaz, hogy megelőzni könnyebb, mint kezelni! A jól beállított vérnyomás, a rendszeresen, orvosi utasítások szerint szedett gyógyszer segít megelőzni a bajt. Ha azonban károsodik a vese, akkor egyet tehetünk: komolyan vesszük az első jeleket (a vizeletben kimutatott fehérjét), még precízebben szedjük gyógyszereinket és rendszeresen eljárunk az előírt kontrollvizsgálatokra. Ha ezt elmulasztjuk, a vese állapota tovább romlik, míg végül kialakul a veseelégtelenség. A vese megszűnik működni!
 
Innentől már nincs visszaút. A veseelégtelenségben szenvedő beteg élete végéig művese kezelésre (dialízisre) szorul! 2-3 naponta jár kezelésre, ahol gép segítségével szűrik ki véréből a mérget! Ráadásul egy komoly diétát is tartania kell. Érdemes mindezt elkerülni!
 
Debreczeni Anikó
Hozzászólások (0)