Ha beteg a gyermek - Tünetek és betegségek csecsemő-, és gyermekkorban

Blog: EgészségKönyv - Lapozzon bele az egészségbe! - Szerző: könyvdoki

Dr. Blatniczky László (szerk.): Ha beteg a gyermek - Tünetek és betegségek csecsemő-, és gyermekkorban (Anonymus Kiadó, Budapest, 2011.)

A gyermekgyógyászati gyakorlatban dolgozó orvosok tudják, érzik, hogy napjaink fiatal szülőinek igen szerények az ismeretei mind az egészséges gyermek élettani állapotairól, mind egy-egy aktuális betegség során a tennivalókról.

E könyv azzal a céllal készült, hogy a különböző tüneteket mutató gyermekek észlelése esetén a szülők ne pánikba essenek, vagy a környezetükből fakadó téves információk alapján – esetleg – helytelenül döntsenek, hanem módjuk legyen autentikus információhoz jutni az adott jelenséggel kapcsolatban. Ezért a könyv logikai szerkezete – szemben az egyéb „leíró” típusú szakkönyvekkel – a tünetekből indul ki. Egy-egy tünethez kapcsolódóan egyrészt ismerteti a kórélettani hátteret, másrészt tanácsot ad az olvasónak: kell-e orvoshoz fordulni, és ha igen, mikor? Mi a teendő az orvoshoz fordulásig? Mi fog történni az orvosnál?  Mi lesz ezután a teendő? Az egyes alfejezetek a tünet tárgymutatóban történő meglelését követően könnyen megtalálhatók.

A szülőt gyermekével kapcsolatban általában ezek a kérdések izgatják, s ezekre kíván a sokszerzős könyv választ adni. A szerzők valamennyien a (volt) Budai Gyermekkórház nemzetközi tapasztalatokkal is rendelkező, magasan kvalifikált főorvosai, közülük számosan tudományosan is minősítettek.

A könyv nem csak a laikus szülőknek jelenthet segítséget, hanem a területen dolgozó védőnőknek, gyermek háziorvosoknak is.  A kezdeti tapasztalatok is alátámasztják, hogy a több mint 300 oldalas könyv széles társadalmi érdeklődést váltott ki.

Anonymus Kiadó