Csecsemőkori allergiaprevenció

Blog: EgészségKönyv - Lapozzon bele az egészségbe! - Szerző: könyvdoki

Dr. Réthy Lajos Attila: Csecsemőkori allergiaprevenció (SpringMed Kiadó, 2010.)

A csecsemőkori allergiák sokféle formában jelentkezhetnek. A megbetegedések az atópiás (allergiás) dermatitisztől egészen a táplálékallergiák kialakulásáig terjedhetnek. Az allergiák elsődleges megelőzése a helyes tápláláson alapul. Meddig ajánlott a csecsemők szoptatása? Mit ehet a várandós anyuka és mit egyen, ha a csecsemőjénél szeretné az allergiák kialakulását csökkenteni?

A csecsemők helyes táplálásának kérdése még ma sem jutott nyugvópontra. Az allergológus-immunológus, gyermekgyógyász szerző a szakirodalom részletes áttekintésével próbál rávilágítani a jelenlegi szakmai állásfoglalások helyességére, és nyújt gyakorlati tanácsokat a védőnőknek és a kismamáknak egyaránt.

A tartalomból:

  • Az allergia megelőzésének irányelvei
  • Allergénkerülő anyai diéta kérdése a várandósság alatt
  • A szoptatás szerepe az atópiás-allergiás állapotok prevenciójában
  • Allergénkerülő anyai diéta kérdése a szoptatás alatt
  • Prebiotikumok, probiotikumok és az allergia-megelőzés
  • Gyakorlati kérdések

A szerzőről:

Dr. Réthy Lajos Attila

Gyermekgyógyász, allergológus-immunológus, humángenetikus főorvos, 2007 óta az Országos Gyermekegészségügyi Intézet munkatársa. Vendégtanárként évek óta az immunológia és a genetika vezető előadója a Bécsi Egyetem Élettudományi Karán. Az Európai Allergológiai és Klinikai Immunológiai Akadémia (EAACI) Gyermekszekció Oktatási és Gyakorlati Képzési Bizottságában Magyarország hivatalos képviselője.

SpringMed Kiadó, 2010.