Amit a szénanátháról tudni kell

Blog: EgészségKönyv - Lapozzon bele az egészségbe! - Szerző: könyvdoki

Dr. Hirschberg Andor: Amit a szénanátháról tudni kell (SpringMed Kiadó, 2010., 2. kiadás)

A régi korok óta az ember legértékesebb tulajdona testi és lelki egészsége. Felgyorsult világban, a technikai és információs forradalom sűrűjében élünk, de még mindig azt mondjuk: csak egészségünk legyen! A 21. század változásai azonban új kihívások elé állították nemcsak a betegek gyógyításán rendíthetetlenül fáradozó orvosokat, hanem a betegeket, sőt a jó egészségnek örvendőket is. Az orvosoknak eddig ismeretlen betegségekkel, s a jól ismert kórok mind gyakoribb előfordulásával is szembe kell nézniük. A betegeknek pedig fel kell ismerniük saját felelősségüket a betegségük kialakulásában, a betegségmegelőzésben és a gyógyulás folyamatában. Be kell látniuk, hogy a gyógyulásuknak és az egészségük megőrzésének tevékeny részesei, amiben lényeges szerephez jut az életmód, a lakókörnyezet, a foglalkozás, de még a hobbi is.

A szénanátha kifejezés az allergiás nátha egyik, évszakhoz kötötten (szezonálisan) jelentkező formájára, azon belül is a fűvágás, kaszálás, illetve aratás során a fű- és gabonapollenek (pollen= virágpor) kiváltotta, jellegzetes típusra utal. A szezonális szénanáthát azonban más virágporok (pl. fa- és gyompollenek), valamint a levegőben lebegő penészgombaspórák is kiválthatják. Az allergiás nátha másik formájában (perenniális allergiásnátha) a jellegzetes panaszok az adott évszaktól függetlenül, az év bármelyik szakában kialakulhatnak. A tünetek rendszerint enyhébbek, erősségük és időtartamuk változó. Megjegyzendő, hogy a perenniális allergiás náthához hasonló tünetekkel járhat a nem allergiás típusú idült nátha is.

Van-e hatékony kezelés? Megelőzhetők-e évről-évre az életet megkeserítő tünetek?

A könyvből mindezekre és sok más, gyakori kérdésre kaphatunk választ és iránymutatást.

A tartalomból:

  • Az orrüreg és az orr melléküregei
  • A nátha
  • Az allergiás folyamat
  • A szénanátha kialakulását elősegítő tényezők, a kiváltó okok és a tünetek
  • A perenniális allergiás nátha
  • Az allergiás nátha tüneteinek súlyossága – A betegség stádiumai
  • Az allergiás nátha orvosi diagnózisa
  • A kezelés lehetőségei és javallatai

A szerzőről:

Dr. Hirschberg Andor

Fül-orr-gégész, audiológus, és allergológus szakorvos, a Fővárosi Önkormányzat Szt. János Kórház és Észak-budai Egyesített Kórházai, Fül-, Orr-, Gége és Szájsebészeti Osztály osztályvezető főorvosa. A Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-Nyaksebész Orvosok Egyesületének elnökségi tagja, a társaság Rhinológiai Szekciójának elnöke, a Fül-Orr-Gégészeti Szakmai Kollégium tagja, az Európai Rhinológiai Társaság vezetőségi tagja. A „Rhinitis diagnosztikája és kezelése” című szakmai kollégiumi állásfoglalás és ajánlás szerkesztője.

SpringMed Kiadó