• Szívügyünk a diabétesz a WEBBeteg tematikus melléklete

   Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

   Cukorbetegeknél a szívbetegség kialakulásának kockázata fokozott: a diabéteszben szenvedőknél 2-4-szer nagyobb a kockázata a szív- és érrendszeri megbetegedés miatti halálozásnak, mint a nem cukorbetegeknél.

   A mai rohanó világban a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő étrend miatt kialakuló elhízás egyre fiatalabb korban vezethet a 2-es típusú cukorbetegség megjelenéséhez.
   Szívbetegség bármely életkorban, cukorbetegek és nem-cukorbetegek esetében egyaránt kialakulhat, de a diabétesz – főnként, ha nincs megfelelően kezelve – jelentősen felgyorsíthatja az érelmeszesedési folyamatokat, így a panaszok már egyre fiatalabb korban is jelentkezhetnek.
   Az erek a test bármely pontján károsodhatnak. Sok esetben több régió is érintett lehet, de nem feltétlenül ad mindegyik terület észlelhető tünetet. Amennyiben egy területen felfedezhető az érfalkárosodás vagy érelmeszesedés, érdemes a teljes érrendszert átvizsgálni, a súlyosabb szövődmények elkerülésének érdekében.

   Mit tehet cukorbetegként a megelőzés érdekében?

   Annak érdekében, hogy már a kezdeti elváltozásokat is időben felfedezhessük, nagyon fontos, hogy a teljesen tünetmentes cukorbetegek is rendszeresen vegyenek részt szűrővizsgálatokon, hiszen az időben elkezdett kezeléssel akár végzetes események is elkerülhetők, vagy legalábbis jelentősen késleltethető egy súlyosabb állapot kialakulása.

   Melyek azok a tünetek, amelyek szív- és érrendszeri kóros állapotok előjelei lehetnek?

   Az egyik legveszélyesebb betegség a szívinfarktus, a koszorúerek elzáródása következtében kialakuló szívizomelhalás, amely szívelégtelenséget és akár halált is okozhat. A szívinfarktust a koszorúerek beszűkülése okozza az érfalkárosodás és a kialakuló plakkok miatt.

   A koszorúerek beszűkülésének első jelei lehetnek a csökkent terhelhetőség, illetve az erőfeszítésre jelentkező légszomj, így ezekre a tünetekre mindenképpen érdemes odafigyelni. Sajnos, sokan ezeket a jeleket inkább a gyakran előforduló túlsúly rovására írják, és nem veszik elég komolyan.

   2-es típusú cukorbetegsége van? Akkor a szíve is veszélyben lehet!

   Fotó

   2-es típusú cukorbetegség egy súlyos egészségügyi állapot, amely dominóhatással bír több szervrendszer felett is, de legfőképpen a szívre jelent veszélyt.

   Fontos felhívni a figyelmet a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések közötti összefüggésekre

   Fotó

   A diabéteszben szenvedő betegeknek emelkedett rizikóval kell számolniuk a szívbetegségek terén. Mi állhat ennek hátterében?

   Kvíz Receptek
   Doktor

   Gyakori kérdések Diabetológia témakörben

   Cukorbetegség

   Van-e összefüggés az között,hogy étkezés után a vércukor 1O-ről 18-ra felmegy amikor ...

   Diabétesz - gyógyszer

   Évek óta kezelt magas vérnyomásom van, szívritmus zavarom ...

   Cukor?

   50 éves nő vagyok, évek óta szedek béta-blokkolót, kalciumcsatorna-blokkolót és ...

   Nephrológia

   Apám csak 10 éve vette komolyan 2 típusú ddiabéteszt.

   Cukorbetegség

   Tisztelt Doktornő/Úr! A nagymamámmal kapcsolatban szeretnék Öntöl tanácsot kérni!

   HU/DIA/1117/00102, lezárás dátuma: 2017.11.13.