• Szívügyünk a diabétesz a WEBBeteg tematikus melléklete

   Egyenes út a szívbetegség felé: dohányzás és cukorbetegség

   A dohányzás ártalmairól rengeteg szó esik, ám az kevésbé köztudott, hogy a cukorbetegek számára a dohányzás sokkal károsabb lehet, ugyanis számos szövődmény kialakulásának esélyét növeli meg.

   A cukorbetegség komplikációi közé tartoznak a szívbetegségek, keringési problémák és a stroke is, a dohányzás pedig növeli annak kockázatát, hogy ezek kialakuljanak. Egy 2015-ös, nagy esetszámú tanulmány rávilágított, hogy a dohányzó cukorbetegek szív-érrendszeri megbetegedési kockázata 44 százalékkal növekedett. Ezen belül a stroke rizikója 54 százalékkal, szívkoszorúér-betegségé 51 százalékkal, a szívelégtelenségé 43 százalékkal, a perifériás érbetegségé pedig több mint 100 százalékkal volt nagyobb a cigarettázó cukorbetegek között.
   A 2-es típusú cukorbetegek körében a leggyakoribb halálok a szív- és érrendszeri megbetegedés.

   Hogyan növeli a dohányzás a cukorbetegek szív-és érrendszeri betegség kockázatát?

   A magas vércukorszint és a dohányzás is károsítja az artériák falát oly módon, hogy az erek falában könnyebben halmozódnak fel a zsíros lerakódások, melyek érszűkületet okoznak, és gátolják a véráramlást. Amikor ez a folyamat szívkoszorúér-artériákkal történik (azokkal az artériákkal, amelyek a szívizmot vérrel és oxigénnel látják el), szívinfarktus léphet fel. Hasonlóképpen,az agyi erek károsodása agyi érkatasztrófához, stroke-hoz vezethet. A magas vércukorszintnek hasonló hatása van a vérerekre és a véráramlásra, így ha egy cukorbeteg dohányzik is, sokkal magasabb a szívroham vagy a stroke kialakulásának kockázata.

   Nem vagyok cukorbeteg, de dohányzom. Okozhat ez diabéteszt?

   A dohányzás bizonyítottan az inzulinrezisztencia kockázati tényezője, de ide sorolhatók az elhízás és a genetikai tényezők is. Az inzulinrezisztens betegek nem tudják optimális mértékben felhasználni a szervezet által termelt inzulint, így ez az állapot gyakran vezet cukorbetegséghez.

   Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

   Fotó

   A mai rohanó világban a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő étrend miatt kialakuló elhízás egyre fiatalabb korban vezethet a 2-es típusú cukorbetegség megjelenéséhez.

   Hogyan segíthet az életmód-terápia a cukorbetegeknek?

   Fotó

   Az életmód-terápia a cukorbetegség kezelésének sarokköve. Akár a gyógyszeres kezelés mellett vagy önmagában is fontos szerepet játszik a diabétesz kezelésében.

   Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

   Fotó

   A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő.

   Mi az összefüggés a cukorbetegség és a szívbetegségek között?

   Fotó

   Hatással van-e a cukorbetegség a szívre? Van-e kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között? A válasz határozott igen!

   2-es típusú cukorbetegsége van? Akkor a szíve is veszélyben lehet!

   Fotó

   2-es típusú cukorbetegség egy súlyos egészségügyi állapot, amely dominóhatással bír több szervrendszer felett is, de legfőképpen a szívre jelent veszélyt.

   Fontos felhívni a figyelmet a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések közötti összefüggésekre

   Fotó

   A diabéteszben szenvedő betegeknek emelkedett rizikóval kell számolniuk a szívbetegségek terén. Mi állhat ennek hátterében?

   Kvíz Receptek
   Doktor

   Gyakori kérdések Diabetológia témakörben

   Cukorbetegség

   Van-e összefüggés az között,hogy étkezés után a vércukor 1O-ről 18-ra felmegy amikor ...

   Diabétesz - gyógyszer

   Évek óta kezelt magas vérnyomásom van, szívritmus zavarom ...

   Cukor?

   50 éves nő vagyok, évek óta szedek béta-blokkolót, kalciumcsatorna-blokkolót és ...

   Nephrológia

   Apám csak 10 éve vette komolyan 2 típusú ddiabéteszt.

   Cukorbetegség

   Tisztelt Doktornő/Úr! A nagymamámmal kapcsolatban szeretnék Öntöl tanácsot kérni!

   HU/DIA/1117/00102, lezárás dátuma: 2017.11.13.