• Szívügyünk a diabétesz a WEBBeteg tematikus melléklete

   Ön is cukorbeteg? Rengeteget segíthet, ha sportol!

   A fizikai aktivitás kedvezően befolyásolja az anyagcserét, cukorbetegségben ennek különösen nagy jelentősége van. A testmozgás javítja a közérzetet, a sejtek érzékenyebben reagálnak az inzulinra, az inzulinrezisztencia mérséklődik, és a vércukorszint beállítása könnyebbé válik. Ezenkívül a testmozgás és a sport a túlsúly csökkentését is segíti.

   Egyes esetekben rendszeres edzéssel akár a gyógyszer dózisának csökkentése vagy a gyógyszerszedés teljes elhagyása is kitűzhető cél. Ám ez csak szigorú és rendszeres orvosi kontroll mellett valósítható meg.

   A leghatékonyabb az, ha különböző gyakorlatokból állítja össze edzésprogramját: 40 százaléka állóképességet javító, 60 százaléka erősítő gyakorlatokból álljon, és emellett végezzen minden alkalommal nyújtó gyakorlatokat is! Az edzésprogram elkezdése előtt elengedhetetlenül szükséges egy alapos orvosi kivizsgálás! Ha Önnél már kialakultak szemfenéki érelváltozások, szívbetegségek, magas a vérnyomása, erősen túlsúlyos vagy mozgásszervi problémái vannak (pl. ízületi betegségek), különösen fontos, hogy az edzés típusát, mértékét és intenzitását illetően minden részletet alaposan beszéljen meg orvosával!

   Hogyan befolyásolja a testmozgás az anyagcserét?

   Fizikai aktivitás által több cukor (glükóz) jut be az izmokba, miáltal csökken a vércukorszint. 30 perc testmozgás után az izomzat megkezdi a zsírégetést is. Ezzel egyidejűleg az izomsejtek inzulinérzékenysége nő, amely azt jelenti, hogy a glükóz könnyebben jut be a sejtekbe. Vagyis azonos inzulinmennyiség mellett fizikai aktivitáskor nagyobb mértékben csökken a vércukorszint, vagy úgy is megfogalmazhatjuk, hogy a táplálékkal felvett azonos cukormennyiség kevésbé emeli meg a vércukorszintet.

   A sportnak megelőző szerepe is van! Tanulmányok szerint a szénhidrát-anyagcsere zavarában, a csökkent glükóztoleranciában (prediabétesz) szenvedő betegek 60 százalékánál rendszeres mozgással a cukorbetegség kifejlődése megakadályozható. Továbbá az anyagcsere-folyamatok javulásával a cukorbetegség szövődményeinek kockázata is csökken.

   Egyenes út a szívbetegség felé: dohányzás és cukorbetegség

   Fotó

   A dohányzás ártalmairól rengeteg szó esik, ám az kevésbé köztudott, hogy a cukorbetegek számára a dohányzás sokkal károsabb lehet, ugyanis számos szövődmény kialakulásának esélyét növeli meg.

   Kontrollvizsgálatok és önvizsgálat cukorbetegként - Mire figyeljek oda?

   Fotó

   A cukorbetegség megfelelő kezelésének egyik rendkívül fontos eszköze a rendszeres kontrollvizsgálatokon történő részvétel, valamint a helyesen végzett önvizsgálatok. Nem mindegy azonban, hogy milyen gyakorisággal jelenik meg a kivizsgálásokon, és hogyan követi nyomon saját állapotát.

   Figyelmeztető jelek: mikor gondoljon szívbetegségre cukorbetegként?

   Fotó

   A mai rohanó világban a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő étrend miatt kialakuló elhízás egyre fiatalabb korban vezethet a 2-es típusú cukorbetegség megjelenéséhez.

   Hogyan segíthet az életmód-terápia a cukorbetegeknek?

   Fotó

   Az életmód-terápia a cukorbetegség kezelésének sarokköve. Akár a gyógyszeres kezelés mellett vagy önmagában is fontos szerepet játszik a diabétesz kezelésében.

   Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

   Fotó

   A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő.

   Mi az összefüggés a cukorbetegség és a szívbetegségek között?

   Fotó

   Hatással van-e a cukorbetegség a szívre? Van-e kapcsolat a cukorbetegség és a szív- és érrendszeri megbetegedések között? A válasz határozott igen!

   2-es típusú cukorbetegsége van? Akkor a szíve is veszélyben lehet!

   Fotó

   2-es típusú cukorbetegség egy súlyos egészségügyi állapot, amely dominóhatással bír több szervrendszer felett is, de legfőképpen a szívre jelent veszélyt.

   Fontos felhívni a figyelmet a 2-es típusú cukorbetegség és a szív-és érrendszeri megbetegedések közötti összefüggésekre

   Fotó

   A diabéteszben szenvedő betegeknek emelkedett rizikóval kell számolniuk a szívbetegségek terén. Mi állhat ennek hátterében?

   Kvíz Receptek
   Doktor

   Gyakori kérdések Diabetológia témakörben

   Cukorbetegség

   Van-e összefüggés az között,hogy étkezés után a vércukor 1O-ről 18-ra felmegy amikor ...

   Diabétesz - gyógyszer

   Évek óta kezelt magas vérnyomásom van, szívritmus zavarom ...

   Cukor?

   50 éves nő vagyok, évek óta szedek béta-blokkolót, kalciumcsatorna-blokkolót és ...

   Nephrológia

   Apám csak 10 éve vette komolyan 2 típusú ddiabéteszt.

   Cukorbetegség

   Tisztelt Doktornő/Úr! A nagymamámmal kapcsolatban szeretnék Öntöl tanácsot kérni!

   HU/DIA/1117/00102, lezárás dátuma: 2017.11.13.