• Veseelégtelenség???

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Szeptember óta nem tudnak kikezelni egy húgyúti baktériumos fertőzésből, pedig már 3 féle antibiotikumot szedtem. A háziorvosom viszont nem küldött tovább vizsgálatra, mert megszűnt az eredetileg gennyes vizelet-problémám. A vérvétel eredményeim jók, bár kreatinint nem néztek csak nátriumot és káliumot. Viszont én nagyon megijedtem, mert a vizelet fajsúly 3 egymást követő (1-1 hónap eltérés) vizsgálat alkalmával mindannyiszor nagyon alacsony lett az érték (1010, 1005, 1000), még reggeli első vizelet esetén is. (Igaz, a többi előtt sem ittam 3-4 dl-nél több vizet.)Azt mondták, ez a veseelégtelenség első jele,és borzasztóan megijedtem, hisz soha nem volt baj a vesémmel, 10 éve lakto-ovo vegetáriánus vagyok, nem iszom, nem dohányzom, ha hideg van, melegen öltözöm. Megkérdeztem a háziorvosomat, aki azt mondta, hogy mivel nincs fehérje a vizeletemben, nincs magas vérnyomásom, sem ödémám,sem semmi más, ami a veseelégtelenség jele lenne, ne aggódjak annyira. De kérdem én: mi más okozhat még ilyen alacsony fajsúlyt? Annyira félek és annyira kezdem felemészteni az energiámat az aggodalomtól, hogy bár bejelentkeztem egy urológushoz, nem lesz erőm elmenni. Jogosan aggódom, vagy lehet más magyarázat is? Ha veseelégtelenségem van, mennyit élhetek még? Válaszát előre is köszönöm! H. Anita

        WEBBeteg szakértő válasza a húgyuti fertőzés témában

        Tisztelt Kérdező!

        Szinte nulla az esélye, hogy veseelégtelensége van. Urológushoz kár mennie, ők veseelégtelenséget nem vizsgálnak és nem kezelnek, ha orvoshoz akar fordulni, nephrológushoz menjen. Ők foglalkoznak a vese olyan betegségeivel, amely belgyógyászati, tehát nem műtéttel kell kezelni, ők végzik a szükséges kivizsgálásokat.

        Az alacsony fajsúly valóban lehet első jel a veseelégtelenségnél,de csak éhgyomorra levett reggeli első vizeletnél. Ennek értéke függ az előző nap , főleg előző délután és este fogyasztott folyadéktól, ha sokat iszik alacsonyabb. Nem csak a vizet kell figyelembe venni, hanem a növényekben, zöldségekben is nagy a folyadéktartalom, és persze a tej is folyadék. Ha nem szomjazással is van 1010-es fajsúlya, akkor már kicsi a valószínüsége, hogy veseműködési zavar áll fenn.

        Két dolgot tanácsolok hogy megnyugodjon. Csináljon szomjazási próbát, pl. egyen estére sós rántottát és ne igyon rá semmit.Ha az ezt követő vizeletében a fajsúly 1010 fölött van, vagy ennél nagyobb, nincs baj.A másik az, hogy csináltasson laboratóriumi vizsgálatot, a vérből nézzék meg a karbamid és kreatinin szintet, ha ez jó kizárt a veseelégtelenség. A háziorvosának igaza van.

        Tisztelettel: Dr. Barla Erzsébet nephrológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-12-02 16:42:26; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 08:27

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! 1 vesével születtem, ami egészséges. Tavaly októberben kórházba kerültem vesemedence gyulladással. Azt mondták a sok kalcium és C vitamin lecsapódott a vesémben. (1000mg C vitamint szedtem naponta és Kalciumkovaföld port...
        Tisztelt Szakértő! Érdeklödnek ,hogy tudna-e táplálkozási tanácsot adni vesekövesség minimalizálására. Jelen pillanatban mindenevő vagyok:), de ha tehetek az ujabb kövek kialakulása ellen akkor megtenném. a Köveim összetetele:Ca-oxalát...
        Üdvözlöm! A tünetek a következők: Éjszaka közepén megébredek, 2-3 óra körül, enyhe vizelési ingerrel, vesetájéki sajgó fájdalommal, általában merevedéssel. Neha ki tudok menni wc-re és aztán visszaalszom, de ettől függetlenül reggel...
        2017 szept. bal oldali vesémet tumor miatt eltávolították. A héten voltam laborvizsgálaton ahol vesefunkciót is néztek. Az értékem 110 volt. Ráérek ezzel a februári kontroll alkalmával az urológushoz menni, vagy kérjek emiatt korábbi...
        T. Webbeteg orvosai! Én a néni unokája vagyok. Nephropathiával kezelik havonta a nephrológián. Cukor-, szívbeteg, rosszak a vénái, a veséje miatt köszvényes is, nagyon fáj a lába, van betokosodott epehólyagja, műtötték 15-20 éve vesekő...
        Tisztelt Doktor Úr! SLE-m van és 3 hónapja minden laborvizsgálat fehérjét mutat a vizeletben. egyelőre 200-400 mg között, korábban volt 2g körül is, de most csak ennyi. A kérdésem az lenne hogy ezt mennyire kell komolyan vennem tekintettel a...
        Üdvözlöm! Tanácsot kérnék. A legutobbi eltérő labor értékeim a következőek: eGFR (ml/p./1.73 m^2) szintem >60 Összfehérje: 83,8 g/L Albumin: 52,5 g/L Koleszterin: 6,7 mmol/L LDL koleszterin: 3,61 mmol/L Fehérvérsejt: 11,3...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Vérvizsgálat után az eltérő eredmények karbamid:10,0 kreatinin:267 GFR:17 húgysav:423 Belgyógy.vizsgálat :magas vérnyomás gyógyszer szedése:covercard plusz. Hasi UH lelet:A hepar mérs.nagyobb,reflexiója fokozott.Az...
        T.Doktortno Doktor úr .19 éves vagyok 2 éves korom óta nephrozis szindrómam van ! 2008 van kaptam vesét de 2016.02.02 a beültetett vese kilokodot most jelenleg február 2-an lesz 1 éve hogy dialízis kezelésre szorulók csimino fisztulam van ami...