• Vesehomok lehet-e

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr.Ur Kérdésem a következő lenne: lassan egy éve küzdök vesehomokkal. Az elmúlt évben 4szer voltam urológusnál, minden alkalommal vesehomokot állapitottak meg. Ultrahang vizsgálatot végeztek, urográfia vagy vizelettenyésztés vagy vérvizsgálat nem történt, de gondolom nem én kell javasoljam a szakorvosnak hogy milyen vizsgálat szükséges. Havonta ismétlődő rowatinex és no-spa kezelést használtam de tüneteim folyton visszatérnek, hol enyhébben, hol intenzivebben. Erős alhasi nyomást érzek bal oldalon és a bal bordaiv alatt. Olyan érzésem ban mintha meg lennék ott puffadva. Nem fájdalom hanem feszülő érzés. Vizeletem hol tiszta, hol nagyon zavaros. Idonként erős szúrást érzek a hugyhólyag irányában és néha a hugycsőben is. Nem feltétlenül vizeléskor jelentkeznek. Székletem gyakorisága és állaga nem mutat eltérést. Vérnyomásom ugyanakkor magas, 160 körüli értéket is elér. Időnként nagyon szaporának érzem a szivverésemet. Kérdésem lenne, hogy előfordulhat-e hogy ennyi idő alatt se tisztuljon ki a homok?(a napi 3l folyadék minden esetben megvolt). Az nem lehet-e hogy a magas vérnyomástól érzem ezt a feszülő érzést, illetve ha homok mivel tudnám fokozni a tisztulást. Mellékelnék egy linket amin egy igen zavaros vizeletemet fényképeztem le: http://www.kephost.com/view3.php?filename=f2w6xat20io96pcwdvns.jpg

        Dr. Merth Gábor válasza a vesehomok témában

        Kedves Kérdező! A magas vérnyomás betegsége, illetve a szapora szívverés is feltételezhetően a vesebetegsége miatt alakult ki, mint kapcsolódó tünetegyüttes (bár ez vizsgálatok nélkül, innen a net túloldalán kicsit "okoskodás" jellegű feltételezés). Mindenképpen szükséges egy vérvétel!! Fontos lenne egy reggeli középsugaras vizelet tenyésztést is elvégezni! Szükségesnek tartanék egy belgyógyászati szakvizsgálatot is (vérvétel, vizelet tenyésztést követően azonnal). Kérdés szed-e valamilyen étrend kiegészítőt, esetleg gyógyszert, van-e a családban vmilyen súlyosabb betegség, esetleg használ-e vmilyen illegális készítményt, stb. Ezeket a kérdéseket is jó lenne ha átgondolná, a belgyógyász kolléga biztos rá fog kérdezni ezekre. De az urológiai dolgokra is rá kellene ismét nézni... Tisztelettel, Dr. Merth Gábor

        Dr. Merth Gábor
        Dr. Merth Gábor, urológus
        Szakrendelés honlapja
        Telefon: +36 (1) 200-79-31, +36 (30) 835-86-20
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541

        Kérdés: 2012. február 12., 11:35; Megválaszolva: 2012. február 15., 10:13

        Tudjon meg többet: vesehomok

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Nephrológus Nő/Úr! Édesanyám az alábbi gyógyszereket szedi, mert 12 évvel ezelőtt agyvérzése is volt. Jelenleg veseelégtelensége is van ( a pontos kreatin és kálium értéket most nem tudom, de magas). Amikor nem a vaspótlót szedi,...
        Tisztelt Doktor Úr! A nyáron feltett kérdésemre a válaszát nagyon köszönöm. Azóta megtörtént a műtét. Sajnos 9-es eGFR-rel most késélen táncolok a dialízis szempontjából. Most az lenne a kérdésem, hogy a dialízis heti háromszori...
        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Másfél hónapja, november 6-án elkezdett fájni a jobb oldalam, mintha meghúztam volna a derekam. Másnapra 39,5 fokos lázam lett, öt napig tartott, közben az oldalfájdalom egyre erősödött, hullámokban tört elő....
        Az utóbbi hónapokban olyan problémám van,hogy tulságosan gyakran kell pisilnem.Ez annyira fokozódott már,hogy munkahelyen -4 műszakba járok,nappal,éjszaka,2 nap itthon-nappal félóránként,éjszaka jobb a helyzet.De éjjel nincs annyi munka.Itthol...
        Arról szeretnék érdeklődni, hogy édesapám, aki prosztatadaganattal folyamatos kezelés alatt áll, szedhet-e Kaldyum 600 mg tablettát? Azért kérdezem, mert a betegség tavalyi kiújulásakor már károsodott vesefunkciója volt, ami azóta...
        Tisztelt doktor úr/nő ! eGFR érték 48,5. Néha akadozva távozik a vizelet .Sok folyadék bevitelét javasolta az orvos. Ami meg is történik.Kérdésem ,szükséges-e nefrológus bevonása ,a kezelésbe. Megtisztelő válaszát köszönöm .
        Lassan 3 éve diagnosztizáltak nálam súlyos veseelégtelenséget. Az oka ismeretlen. A kreatinin értékem akkor még 199 volt, ma 398, az Egfr pedig 28-ról 13-ra csökkent. Sajnos egyre inkább jelentkeznek nálam olyan tünetek, mint hányinger,...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesapám 57 éves, dializált beteg, immáron sajnos 8 éve. Szerepel a transzplantációs listán, az Eurotranszplanton is. Ez alatt az idő alatt 3-szor volt riadója. Az első alkalommal kb. fél évig működött tökéletesen...
        Tisztelt Orvos! Olyan kérdéssel élnék Önhöz,hogy én anyai ágon örököltem a policisztás vesémet. Gyógyszert nem írt fel az orvos mert azt mondta nem vagyok az az eset.Panaszaim nincsenek,talán annyi,hogy hamar kimerülök. A MÁK-tól 2 éve...
        Vesetokot el nem érő, az MR-en 6cm-es vesedaganatot mutató kép miatt 6 hete eltávolitották a bal vesémet, a szövettan 4 cm-es, világos sejtes veserákot (T1aMxNx) diagnosztizált. A sebész szerint a nyirokcsomók teljesen rendben voltak. Kreatinin:...
        Tisztelt Webbeteg! Az utóbbi időben, főleg reggel, és délelőtt, de van, hogy éjszaka is szárad a szám, sokan kell innom, de emiatt meg sokszor kell felkeresnem a mellékhelyiséget. Kíváncsiságból nézettem cukrot, és inzulin szintet is. A...
        Tisztelt Dr.Úr/Nő! Üdvözlöm,a kérdésem: kisfiam aki 5éves lesz több betegség miatt járunk orvoshoz(főképp genetikai jellegűek)ami miatt segítséget kérek :fájlalja néha az oldalát ilyenkor összegörnyed a földre és csak sír és...
        Tisztelt Webbeteg.hu! 4,5 éve rendszeresen kodniterembe járok,heti 4 alkalommal. Az elmúlt 2 hónapban versenydiétát folytattam, szerettem volna ősszel testépítő versenyen indulni. Heti 5 edzés volt és 3 g/testsúlykg feletti fehérjebevitel. Két...
        Tisztelt Doktor Úr! A családban még nem volt senkinek vesedialízise, ezért nem tudom, hogy az azt megelőző műtét pontosan mit takar? Két orvost kérdeztem meg, az egyik szerint semmit nem műtenek a karomba, csak az ereket kötik össze. A másik...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Azután szeretnék érdeklődni, hogy pontosan milyen paraméterek esetén kell indítani a dialízist? Esetemben az egfr 12, a karbamid 19,3, a kreatinin 442. Ezzel szemben sehol nem vizesedem, sokat iszom és a vizeletem is sok....
        Tisztelt Dr nő/úr! Az lenne a kérdésem,hogy 120,0 umol/L volt a kreatinin szintem. Mennyire számít ez magasnak és mi a további teendő? És az EGFR-EPI ml/P./1,73 m2 65,8 Köszönöm a válszt! Zsolt
        Vizeletemben - életemben először - fehérjét találtak: 0,1 g/l . A családom és jómagam is nagyon aggódunk. Jogosan?
        eGFR (CKD-EPI) : 46,86 ml / perc kreatinin 103 umol/l karbamid 7.20 mmol/l Milyen betegségre utalnak ezek az értékek?
        Tisztelt Doktor/no! Edesanyàmnàl 3 ève vesedaganatot diagnosztizàltak a bal vesèjèn.Rovidesen megmutottèk,a bal vesèjèt eltàvolitottàk.Azota jol èrzi magàt,de a kontrollok eredmènyei szerint a màsik vesèje mukodèse mèg csak 50%-os,nem vette...
        Tisztelt Doktornő/Doktor úr! 86 éves férfi családtagomat háziorvosa nephrológiai kivizsgálásra küldte a következőkkel: Dg.:Azotaemia incip. Hypertonia. -oncol. gondozott (3 éve vastagbéldaganattal műtötték, rá egy évre visszautasított egy...