• Lehet-e vesehomok?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kérdésem a következő lenne: lassan egy éve küzdök vesehomokkal. Az elmúlt évben négyszer voltam urológusnál, minden alkalommal vesehomokot állapítottak meg. Ultrahang vizsgálatot végeztek, urográfia vagy vizelettenyésztés vagy vérvizsgálat nem történt, de gondolom nem én kell javasoljam a szakorvosnak, hogy milyen vizsgálat szükséges. Havonta ismétlődő rowatinex és no-spa kezelést használtam, de tüneteim folyton visszatérnek, hol enyhébben, hol intenzívebben. Erős alhasi nyomást érzek bal oldalon és a bal bordaív alatt. Olyan érzésem van, mintha meg lennék ott puffadva. Nem fájdalom hanem feszülő érzés. Vizeletem hol tiszta, hol nagyon zavaros. Időnként erős szúrást érzek a húgyhólyag irányában, és néha a húgycsőben is. Nem feltétlenül vizeléskor jelentkeznek. Székletem gyakorisága és állaga nem mutat eltérést. Vérnyomásom ugyanakkor magas, 160 körüli értéket is elér. Időnként nagyon szaporának érzem a szívverésemet. Kérdésem lenne, hogy előfordulhat-e hogy ennyi idő alatt se tisztuljon ki a homok? (a napi 3l folyadék minden esetben megvolt). Az nem lehet-e hogy a magas vérnyomástól érzem ezt a feszülő érzést, illetve ha homok, mivel tudnám fokozni a tisztulást.

        Dr. Merth Gábor válasza a vesehomok, vesebetegség témában

        A magas vérnyomás betegsége, illetve a szapora szívverés is feltételezhetően a vesebetegsége miatt alakult ki, mint kapcsolódó tünetegyüttes (bár ez vizsgálatok nélkül, innen a net túloldalán kicsit "okoskodás" jellegű feltételezés). Mindenképpen szükséges egy vérvétel! Fontos lenne, egy reggeli középsugaras vizelet tenyésztést is elvégezni. Szükségesnek tartanék egy belgyógyászati szakvizsgálatot is (vérvétel, vizelet tenyésztést követően azonnal). Kérdés szed-e valamilyen étrend kiegészítőt, esetleg gyógyszert, van-e a családban valamilyen súlyosabb betegség, esetleg használ-e valamilyen illegális készítményt? Ezeket a kérdéseket is jó lenne ha átgondolná, a belgyógyász kolléga biztos rá fog kérdezni ezekre. De az urológiai dolgokra is rá kellene ismét nézni. Tisztelettel, Dr. Merth Gábor


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor
        Kedves Kérdezőnk!
        Kérjük, küldje el a WB szót a következő telefonszámra:

        06-90-642-541
        PharmaPlaza

        Kérdés: 2012. február 12., 11:35; Megválaszolva: 2012. február 15., 10:13

        Tudjon meg többet: vesehomok, vesebetegség

        Egészség? Betegség?

        Nézze meg a WEBBetegen!

        Ezt olvasta már?
      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr! 10/17 vese UH urológusnál alapszűrés, negatív lelettel. 12/05 teljes has + kismedence UH alapszűréskor "A bal vese convexitásán 9 mm-es, v.s. angiomyolipoma", minden más normális. 12/11 teljes has natív és kontrasztanyagos...
        Az idén már több alkalommal volt véres vizeletem legalább 4x.Antibiotikum.Most ismét meg rutascorvint írtak fel.Milyen összefüggés van a vizelet és a rutascorvin között.Mire számíthatok még.A vesém mennyire beteg.Vér mellett.fehérje is van...
        Tisztelt Doktornő! Pár napja érzékeny vagyok odalent vizelés közben, most tapasztaltam, hogy sötét a vizeletem (vélhetőleg véres). Az elmúlt hetekben stresszes időszakom volt, gyenge voltam azonban pihenésre nem volt időm. A múlt héten...
        Tisztelt Dr. Papos István! Évente járok vérvételre az egészségi állapotom ellenőrzése céljából 2006 óta. Az utolsó 2 leletemben azt vettem észre, hogy az eGFR-EPI >90 ml/p/1,73 m2 értéket mutat, a mellette lévő eltérés rubrikában nincs...
        Tisztelt DoktornŐ! Édesanyámnak 30%-on működik a veséje. Az egyik veséje kisebb is. Minden orvos akinek eddig írtam csak azt mondta hogy fehérjediéta. De ennél bővebben semmit nem mondanak. Próbáltam recepteket nézni, de mindenhol mást...
        A legutóbbi labor eredményben a WHO21540 szérum foszfor 2,20 mmol/l WHO21141 szérum kreatinin 113 umol/l glomerulár filt. ráta s 41 ml/perc. A többi értéknél nem található csillag. Azt szeretném kérdezni, hogy ezek alapján milyen vesebeteg...
        Tisztelt Doktor No/Ur! Edesanyam veeelegtelensegben szenved, magas a vizelet feherje szintje, szerum kreatin is. A kerdesem az, hogy e miatt fajhat-e nagyon az oldala a dereka? Hogyan kell ezt kezelni? Milyen gyogyszerrel, kenoccsel? K0szonom valaszat! Vagy...
        Tiszteletem! Olyan kérdésem lenne hogy februárban korházba kerültem (gyógyszerallergia) miatt!A veséim begörcsöltek,de a vizelettemmel nem volt semmi probléma,a kreatinin értéke volt magas,de négy nap alatt helyre állt és haza engedtek!...
        Tisztelt Nephrológus Nő/Úr! Édesanyám az alábbi gyógyszereket szedi, mert 12 évvel ezelőtt agyvérzése is volt. Jelenleg veseelégtelensége is van ( a pontos kreatin és kálium értéket most nem tudom, de magas). Amikor nem a vaspótlót szedi,...
        Tisztelt Doktor Úr! A nyáron feltett kérdésemre a válaszát nagyon köszönöm. Azóta megtörtént a műtét. Sajnos 9-es eGFR-rel most késélen táncolok a dialízis szempontjából. Most az lenne a kérdésem, hogy a dialízis heti háromszori...
        Tisztelt Doktor úr/Doktornő! Másfél hónapja, november 6-án elkezdett fájni a jobb oldalam, mintha meghúztam volna a derekam. Másnapra 39,5 fokos lázam lett, öt napig tartott, közben az oldalfájdalom egyre erősödött, hullámokban tört elő....
        Az utóbbi hónapokban olyan problémám van,hogy tulságosan gyakran kell pisilnem.Ez annyira fokozódott már,hogy munkahelyen -4 műszakba járok,nappal,éjszaka,2 nap itthon-nappal félóránként,éjszaka jobb a helyzet.De éjjel nincs annyi munka.Itthol...
        Arról szeretnék érdeklődni, hogy édesapám, aki prosztatadaganattal folyamatos kezelés alatt áll, szedhet-e Kaldyum 600 mg tablettát? Azért kérdezem, mert a betegség tavalyi kiújulásakor már károsodott vesefunkciója volt, ami azóta...
        Tisztelt doktor úr/nő ! eGFR érték 48,5. Néha akadozva távozik a vizelet .Sok folyadék bevitelét javasolta az orvos. Ami meg is történik.Kérdésem ,szükséges-e nefrológus bevonása ,a kezelésbe. Megtisztelő válaszát köszönöm .
        Lassan 3 éve diagnosztizáltak nálam súlyos veseelégtelenséget. Az oka ismeretlen. A kreatinin értékem akkor még 199 volt, ma 398, az Egfr pedig 28-ról 13-ra csökkent. Sajnos egyre inkább jelentkeznek nálam olyan tünetek, mint hányinger,...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Édesapám 57 éves, dializált beteg, immáron sajnos 8 éve. Szerepel a transzplantációs listán, az Eurotranszplanton is. Ez alatt az idő alatt 3-szor volt riadója. Az első alkalommal kb. fél évig működött tökéletesen...
        Tisztelt Orvos! Olyan kérdéssel élnék Önhöz,hogy én anyai ágon örököltem a policisztás vesémet. Gyógyszert nem írt fel az orvos mert azt mondta nem vagyok az az eset.Panaszaim nincsenek,talán annyi,hogy hamar kimerülök. A MÁK-tól 2 éve...
        Vesetokot el nem érő, az MR-en 6cm-es vesedaganatot mutató kép miatt 6 hete eltávolitották a bal vesémet, a szövettan 4 cm-es, világos sejtes veserákot (T1aMxNx) diagnosztizált. A sebész szerint a nyirokcsomók teljesen rendben voltak. Kreatinin:...
        Tisztelt Webbeteg! Az utóbbi időben, főleg reggel, és délelőtt, de van, hogy éjszaka is szárad a szám, sokan kell innom, de emiatt meg sokszor kell felkeresnem a mellékhelyiséget. Kíváncsiságból nézettem cukrot, és inzulin szintet is. A...
        Tisztelt Dr.Úr/Nő! Üdvözlöm,a kérdésem: kisfiam aki 5éves lesz több betegség miatt járunk orvoshoz(főképp genetikai jellegűek)ami miatt segítséget kérek :fájlalja néha az oldalát ilyenkor összegörnyed a földre és csak sír és...