• Húgyúti fertőzés csecsemőkorban

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Kisfiamnak 7 hetesen vesemedence gyulladása volt, magas láza volt és emiatt kerültünk a kórházba, magas volt a CRP-je és a vizeletben vvt, és genny volt, tenyésztés eredménye E. coli 10*5. 1 hétig Zinacefet kapot vénásan, majd még 6 napig Cedax babyt. A kúra befejezése után 3 nappal lett levéve a vizelet, amiben megint E. coli 10*5 volt. Az orvos megismételtette a vizsgálatot, de ugyanaz volt, akkor kapott Aktil duot 10 napig. Utána megint rögtön pozitiv lett a vizelet, de nem írt újabb antibiotikumot, vesegondozóba küldött ott írtak Unasynt, azt 7 napig szedte, rá 3 napra megint pozitiv lett a vizelete. Kértek még egy vizeletvizsgálatot, azt a múlt hét csütörtökön vették le, tegnap lett meg az eredmény: nitrit pozitiv, 1-2 fvs, sok baktérium, a tenyésztésben E. coli 10*5. A gyerekorvos nem írt fel újabb antibiotikumot. Csütörtökön tudok telefonálni a vesegondózóba, oda be kell majd diktálnom az eredményt. Súlygyarapodása, nagyon szép, most 7730 gr (szül.s: 3500 gr.) Az antibiotikum abbahagyása után 2-3 nappal elkezd bukogatni, és nyügős emiatt, a vizeletén néha érzem, hogy szúrós szagú, de nem olyan erős a szaga, mint az első alkalommal. Néha előfordul, hogy hőemelkedése van, de magától el is múlik pár óra múlva. 2 hete jött ki az alsó két foga, bár ennek valószínüleg nincs jelentősége. Akkor sokat sírt, amúgy inkább csak nyöszörög egész nap. 2,5 hónapig szopott, most tápszeres és kap már püréket is. Januárban megyünk izótópos vesevizsgálatra és UH-ra a megyei kórházba. Lehet hogy a VUR-t is kivizsgálják majd, de azt még konkrétan nem mondták. A helyi kórházban volt 2 hósan UH, de negatív lett, de az az UH készülék egy őskövület. Mi lehet a gond? VUR vagy más fejlődési rendellenesség? Nem kellene antibiotikum profilaxis, mert így hetek telnek el a vizeletvizsgálatokkal, mire újra gyógyszert kap? Amikor antibiotikumot szed, jókedvű és nem bukik, ahogy abbahagyjuk rögtön jönnek a tünetek. Nem veszik komolyan a betegségét,mert szépen gyarapszik

        Dr. Balogh Andrea válasza a VUR, baktérium a vizeletben témában

        Kedves Kérdező! A kisfiánál érdemes lenne egy alapos kivizsgálás mielőbb. Az ilyen visszatérő húgyúti fertőzések hátterében valóban gyakran fejlődési rendellenesség áll, egyik leggyakoribb a VUR. Szokott még vesemedence tágulat is gyakran előfordulni, de az ultrahanggal kimutatható illetve nyilván vannak más betegségek is pl. amikor a szűkület nem a hólyag és a húgyvezeték között áll fenn, hanem pl. a vese és a húgyvezeték között stb.. Az antibiotikum profilaxist valóban szoktuk alkalmazni, de ezt több vizsgálatnak meg kell előznie amik kisfiánál még nem történtek meg, így mindenképpen a mihamarabbi kivizsgálást ajánlom. Tisztelettel: Dr. Balogh Andrea gyermekorvos


        Kérdés: 2011. december 21., 08:25; Megválaszolva: 2011. december 24., 11:28

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor úr! 1 vesével születtem, ami egészséges. Tavaly októberben kórházba kerültem vesemedence gyulladással. Azt mondták a sok kalcium és C vitamin lecsapódott a vesémben. (1000mg C vitamint szedtem naponta és Kalciumkovaföld port...
        Tisztelt Szakértő! Érdeklödnek ,hogy tudna-e táplálkozási tanácsot adni vesekövesség minimalizálására. Jelen pillanatban mindenevő vagyok:), de ha tehetek az ujabb kövek kialakulása ellen akkor megtenném. a Köveim összetetele:Ca-oxalát...
        Üdvözlöm! A tünetek a következők: Éjszaka közepén megébredek, 2-3 óra körül, enyhe vizelési ingerrel, vesetájéki sajgó fájdalommal, általában merevedéssel. Neha ki tudok menni wc-re és aztán visszaalszom, de ettől függetlenül reggel...
        2017 szept. bal oldali vesémet tumor miatt eltávolították. A héten voltam laborvizsgálaton ahol vesefunkciót is néztek. Az értékem 110 volt. Ráérek ezzel a februári kontroll alkalmával az urológushoz menni, vagy kérjek emiatt korábbi...
        T. Webbeteg orvosai! Én a néni unokája vagyok. Nephropathiával kezelik havonta a nephrológián. Cukor-, szívbeteg, rosszak a vénái, a veséje miatt köszvényes is, nagyon fáj a lába, van betokosodott epehólyagja, műtötték 15-20 éve vesekő...
        Tisztelt Doktor Úr! SLE-m van és 3 hónapja minden laborvizsgálat fehérjét mutat a vizeletben. egyelőre 200-400 mg között, korábban volt 2g körül is, de most csak ennyi. A kérdésem az lenne hogy ezt mennyire kell komolyan vennem tekintettel a...
        Üdvözlöm! Tanácsot kérnék. A legutobbi eltérő labor értékeim a következőek: eGFR (ml/p./1.73 m^2) szintem >60 Összfehérje: 83,8 g/L Albumin: 52,5 g/L Koleszterin: 6,7 mmol/L LDL koleszterin: 3,61 mmol/L Fehérvérsejt: 11,3...
        Tisztelt Doktornő/Úr! Vérvizsgálat után az eltérő eredmények karbamid:10,0 kreatinin:267 GFR:17 húgysav:423 Belgyógy.vizsgálat :magas vérnyomás gyógyszer szedése:covercard plusz. Hasi UH lelet:A hepar mérs.nagyobb,reflexiója fokozott.Az...
        T.Doktortno Doktor úr .19 éves vagyok 2 éves korom óta nephrozis szindrómam van ! 2008 van kaptam vesét de 2016.02.02 a beültetett vese kilokodot most jelenleg február 2-an lesz 1 éve hogy dialízis kezelésre szorulók csimino fisztulam van ami...