• Mi lehet a gond?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Én 33 éves vagyok, a férjem 30. Kb. 2 éve nem esem teherbe, voltam vizsgálatokon, ahol mindent rendben találtak. Ezért a férjem is elment urulógushoz, ahol ondóminta vizsgálatnál kiderült, hogy nincs egyetlen spermája sem. Ismételten elment egy andrológushoz. Újabb ondóminta vizsgálat során ismét nem találtak spermiumot. Szakvélemény a következő volt: "Azoospermia. Infertilitású ejakulátumra jellemző hagyományos paraméterek. Genitális traktus infekciójára vagy krónikus inflammációjára utaló jelek a vizsgált mintában nem voltak. Fizikális statusában kórjelző eltérés nincs. Andrológiai sebészeti teendő nem merült fel." 2008. májusában született egy közös gyermekünk, ő rögtön megfogant, ahogy szerettük volna. 2008. októberben a férjemet jobb oldali lágyéksérvvel műtötték. Mumpsa nem volt. Nem szed semmilyen gyógyszert, nem dohányzik, és csak ritkán fogyaszt alkoholt. Munkahelyi, környezeti és egyéb ártalom nincs. A családban sem történt ilyesmi. Minden más szempontból panaszmentes. Ön szerint lehetséges-e, hogy a lágyéksérv műtét során történt valami, amitől elzáródott az ondóvezeték. Lehetséges-e az hogy egyébként is csak a jobb oldali here működött és pont ott történt valami, ami miatt elzáródott a vezeték? Vagy valamilyen gyulladása lehet? Ha gyulladás a problém, azt milyen módon kellene kivizsgálni? Illetve hormoprobléma okozhat ilyet? Ha gyulladás vagy hormonprobléma az oka, gyógyszeres kezeléssel rendbe lehet ezt hozni? Előre is nagyon köszönöm válaszát, Üdvözlettel: Braunné

        Dr. Merth Gábor válasza a infertilitás témában

        Kedves Braunné! Igen lehetséges. Azaz elképzelhető, hogy egy részleges elzáródás melletti lágyékcsatorna körüli műtétet követően, elzáródott a még átjárható "ondó út". Ennek kiderítése nem egyszerű, de nem is lehetetlen. De ha máshogy nem, - további gyermekvállalás esetén- herebiopsziából nyert spermiumokkal sikeresen teherbe lehet ejteni a leendő anyukát, melyre Önöknél biztosan van esély, lásd egy már korábban sikeresen kihordott kisdedet! Ennek az egésznek a kivizsgálására valamint az esetleges kis-műtéti diagnosztikai vizsgálatra/herebiopszia elvégzésére andrológiai centrumokban kerülhet sor. Tisztelettel, Dr. Merth Gábor [email protected]


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor

        Kérdés: 2011. szeptember 13., 22:11; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 18:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: