• Heremûtèt.

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor Ûr! Mexikòban èlò magyar anyuka vagyok. Van egy 15 hònapos kisfiam, bal herèje nem jött mèg le. Sajnos ultrahanggal sem talàltàk meg. Igy valôszinû mûteni kell. Az itteni gyereksebèsz màr javasolja a mûtètet, de bennem mèg mindig vannak kètsègek. Nagyon fèlek ettôl a mûtèttôl. Otthon, MAgyarorszàgon ugy halottam, hogy az ilyen mûtètet lazaroscopiàval vègik, itt nem hasznàlnak ilyet. Az orvos azt mondta, hogy felnyitjàk ès megkeresik a herèt. De mègis hol nyitjàk fel? Azt szeretnèm megkèrdezni, hogy ha beleegyezzünk a mütètbe nem korai-e mèg? egyàltalàn van-e valami rizikòja ezeknek a mûtèteknek? 15 honaposan egyàltalàn nincs remèny, hogy magâtòl lejöjjön a here? ês meddig tart idôben egy ilyen mûtèt? Bocsànat a sok kèrdèsèrt, csak mivel nem règota èlek itt, kicsit kiszolgàltatottnak èrzem magam, mivel nem èrtem mèg annyira a spanyol nyelvet, az orvosit meg kevèsbè. Ezèrt fordulok magyar segitsègèrt. Tisztelettel vàrom vàlaszàt: H.Ildiko

        Dr. Szegedi Krisztián válasza a hereműtét témában

        A jelenlegi elfogadott álláspont az hogy az első életévben meg kell keresni a herét és amennyiben megoldható, azt le kell "hozni". Az irányelvek azt is közlik, hogy amennyiben altatásban sem tapintható a here (hiszen ilyenkor a gyermek öntudatlan és teljesen relaxált) úgy laparoscopia javasolt. Amennyiben altatásban tapintható a here, úgy a herezacskón (rosszabb esetben lágyéktájékon) ejtett metszésből megoldható a here lehozatala. Véleményem szerint a kolléga lágyéki feltárásra gondolt. Én mindenképpen a laparoscopiát javasolnám.


        Dr. Szegedi Krisztián
        urológus

        Dr. Szegedi Krisztián

        Kérdés: 2011. szeptember 13., 21:12; Megválaszolva: 2011. szeptember 14., 08:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: