• Urológus segítsége

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Úr! Nem rég volt prosztata masszátumos tenyésztésem, enterobacter és enterococcus faecalis lett a tenyésztés eredménye. Erre kaptam antibiotikumot. Kb 9 hónapja hagytam abba az elöző anti bitokumos kúrát amiben volt Proteus, ecoli. Azelött is volt tenyésztésem, amiben enterococcus spesies phlar és egy másik baci is volt. A kérdésem, hogy mi lehet az oka, hogy mindig új bacik szaporodnak el a hólyagomban? Nagyon ügyelek a higéniára, de újra és újra elöjönnek... Lehet esetleg gomba? vagy az antibitukomozás miatt a hólyagban alakulhat ki gomba? vagy egyáltlaán, hogy alakulhat ki gomba a hólyag falára? jellemző a férfiakra a hólyagi gombásodás? Szedek természetes kapszulákat pl: pro6, aloe vera gél, vagy propolisz.Amikor erről kérdeztem az orvosom, ő csak annyit mondott, hogy megbújnak ezek a baktériumok és egyszer csak elszaporodnak.. ui: eddig kétszer szedtem két és fél hónapig antibiotikumot. Köszönöm a Válaszát!

        Dr. Merth Gábor válasza a húgyúti fertőzés témában

        Kedves Kérdező! A gomba az gomba, a baktérium az baktérium. Ha gomba nem tenyészett ki, akkor az nincs a vizeletben. A baktériumok több helyről is "támadhatnak": külsőleg, ha esetleg a higiénés feltételek adottak, vagy akár egy partnertől is "elkaphatók". Belsőleg, akár a vastagbél gyulladásos betegsége okán is megjelenhetnek a vizeletben ezek a széklet baktériumok, a nyirokutak mentén (kapcsolat az emésztőrendszer és a húgyutak között!) haladva egyik szervtől a másikig. Ennek kiderítése elég nehéz és komoly "munkát" kíván nem csak az orvostól, de a szenvedő alanytól is. A sok antibiotikum sem tesz túl jót, nem csak a baktériumokat teHETi ellenállóbbá, de az immunrendszert is befolyásolHATja!


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor

        Kérdés: 2011. szeptember 11., 19:16; Megválaszolva: 2011. szeptember 12., 10:53

      • Kérdések és válaszok a témakörben: