• Húgyúti fertőzés II. előzményekkel

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Egy eléggé komplex problémával fordulok Önhöz. A párom (30 éves férfi) húgyúti problémákkal küzd hónapok óta. Eneterococcust mutattak ki a húgycsövében (bár az ondóban nem). Panaszai: a makkon néha pirosas foltok, vizelési zavarok: gyakori vizelési inger, csípő érzés változó intenzitással. A prosztatáját rendben találták. Többszöri sikertelen antibiotikum kúra után jelenlegi orvosa 6 hetes Sumetrolim kúrát írt elő. Kb. 20 szem után a tünetei enyhülni látszanak, de attól tartunk, az immunrendszere kezd gyengülni a sok gyógyszer és talán a stressz hatására (jelentős lelki-magánéleti válságot élünk át sajnos jelenleg). Pár napja szájpenészt találtak nála, erre kapott Borax ecsetelőt, ill. Corsodilt, de azóta a felső ajkán pici, halvány, világos pöttyök is megjelentek. Ez is szájpenész? Ezenkívül az állán mindkét oldalt pici pattanásszerű kiütések, ill. a nyakán is hasonló piros pöttyök jelentek meg. Ez mit jelent? Az antibiotikumok hatása? És ha igen, akkor mindezek miatt abba kell hagynia a kezelést? Esetleg elég ha csak erősítjük az immunrendszerét? Tartunk a gyógyszer mellékhatásaitól, ugyanakkor abbahagyása esetén a visszatérő vizelési panaszoktól is. A kúra elején 2-3 napos szünet tartott a Sumetrolim szedésében – vélt vagy való mellékhatások miatt - ettől rezisztenssé válhattak a baktériumok? Tanácstalanok vagyunk, nincs egységes álláspont azon orvosok között sem, akiktől eddig segítséget kértünk (urológusok, bőrgyógyász) Segítségét előre is köszönöm, bármilyen jó tanácsot örömmel fogadok. Tisztelt Merth Doktor Úr! Köszönöm válaszát. Ezek alapján még néhány további kérdésem volna: 1. Azt írja, hogy a kezelés komplex dolog. Ez mit takar? Az antibiotikum szedésén kívül mit kellene még tennünk? Kezelőorvosa mást nem javasolt tudomásom szerint. 2. Tisztában vagyunk az antibiotikum hatásaival, el is fogadjuk a kisebb kellemetlenségeket mint ÁTMENETI, szükséges rossz. (Itt a jelenlegi panaszokra gondolok). Csak nem tudjuk, hogy itt megáll-e a dolog, vagy esetleg további problémákra, esetleg szövődményekre kell számítanunk a gyógyszerszedés folytatása esetén, ami esetleg visszafordíthatatlan? Vagy a kúra után minden helyreáll a normál kerékvágásba? Egyébként szed Normafloret és különböző vitaminokat, fogyaszt kefírt. 3. Rezisztencia vizsgálat hol kérhető? STD szakrendelés? Antibiotikum szedése alatt adhat megbízható eredményt a mintavétel? 4. Óvszerrel védekezünk, ez elegendő? Nálam korábban csak E. colit találtak a hüvelyváladékban, Levoxával kezeltek, jelenleg a kontroll mintavétel eredményére várok, panaszom nincs. A csókolózást gondolom hanyagolnunk kell a szájpenész elmúltáig. Segítségét továbbra is nagyon köszönöm.

        Dr. Merth Gábor válasza a húgyúti fertőzés témában

        1.: komplex, mert nem csak gyógyszer szedést követel meg a probléma, hanem más orvosi illetve habituális beavatkozásokat és változtatásokat, valamint otthoni feladatokat is eszközölnék, bár innen messziről "könnyen írosgatok", ezzel tisztában vagyok. Ez egy elég hosszú iromány lenne, meghaladva ezen oldal lehetőségeit. 2.: a gyógyszermellékhatások döntően megszűnnek a szer elhagyását követően, én a sumertolimtól még nem láttam senkit "végeleges károsodást" elszenvedni (máj!). Ismétlem, véleményem szerint nem elégséges, csak gyógyszert szedni az Önök helyzetében, de mivel nem én "láttam" Önöket "élőben", könnyen beszélek :-( A bélbaktériumokat valóban érdemes pótolni, esetleges hasmenés, egyéb -AB okozta- mellékhatások megelőzésére, valamint -nem írhatok termékneveket- keressenek olyan baktérium törzseket, amik igazoltan nem patogének, s a bélflóra teljes regenerációjára képesek. 3.: bárhol, ahol bármilyen tenyésztéses vizsgálatot el tudnak végezni (döntően bármely rendelő esetén). Amennyiben egy baktérium rezisztens egy gyógyszerre, ugyan a gyógyszer belepiszkálhat a vizsgálatba (ezért célszerű a vizsgálat előtt elhagyni a szert, pláne mérsékelt rezisztencia esetén), de nagyjából a szedés mellett is kimutatható egy "körülbelüli" rezisztencia index. 4.: ahogy említettem, egy két habituális változtatást eszközölnék, melynek irodalma elég nagy, ezért kellene ezeket személyesen átbeszélnie a kezelőorvosával...


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor

        Kérdés: 2011. augusztus 31., 10:21; Megválaszolva: 2011. szeptember 02., 15:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben: