• Műtét után (Bergmann-Israel)

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktorok! Túl vagyok egy veseműtéten, mellyel az egyik vesém rosszindulatú daganatának reszekciója volt a cél. A műtét rendben zajlott és a lábadozásom is igen gyors és szövődménymentes. Amiben kérem a tanácsukat az a nagy (Bergmann-Israel féle) feltárást követően a lábadozás alatt rövid és hosszútávon mi az amit szem előtt kell tartani, illetve érdemes megfontolni. Szeretném többek közt a sérvet elkerülni. Ezért olyan információkat szeretnék kapni, hogy például mikor és mennyire lehet biztonságosan terhelni (magam és a műtött oldalamat), érdemes e gyógytornászt igénybe venni? Tehát szeretném az Önök tudását, tapasztalatait a hasznomra fordítani. Válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Merth Gábor válasza a veseműtét témában

        Kedves Kérdező! Elviekben ezt át kellett beszélnie, operatőr orvosával. Ő ismeri az alkatát, sebkezelések alatt felmérheti gyógyulási hajlamát, stb. Ő operálta, tehát pontosan tudja, hány rétegben varrt, hova-milyen öltéseket helyezett, stb. Elviekben 6+6 hét egy ilyen műtét alap gyógyulási ideje, azaz az első hat héten nem terhelhetők az átvágott nagy izmok, majd a következő 6 héten könnyű terheléssel lehet élni. 3 hónap múlva végül is megerősödik a hegszövet annyira, hogy az ember élheti hétköznapi életét. De például ha az idő folyamán meghízik, az a heget "széthúzhatja", mely okozhat gondokat, de ez nem jellemző! Nem tudom, mit jelent Önnél a terhelés, de pl. 3 hónap múlva ha a kisgyerekét "felkapja", az nem jelenthet gondot. Fél évet követően pedig rendeződnek a viszonyok annyira, hogy akár "el is felejtheti" a műtétet, de persze nem, kontroll vizsgálatokra rendszeresen a következő öt évben, a megadott időkben járni kell!! Gyógytornászt én nem tartom szükségesnek, de ha igény van rá, "ártani nem árt" alapon...


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor

        Kérdés: 2011. augusztus 17., 23:08; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 12:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: