• Véres vizelet

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor ur/ Doktor no ! Olyan jo 3 eve kezdodott. nagyon megfaztam es vereset vizeltem. Majd ket, harom negy hetenkent 3,5.6 honaponken megismetlodott. Vegig csinaltam az osszes analiziseket,(kiveve a betukrozest) vizelet, roentgen (betettek egy gyurube ami forgott es kozben Xray felveteleket keszitett (cat scan ). Nem talatak semmi kulonoset. Majd szedtem 3 napig antibiotikumot es tobb mint egy evig nem jelentkezett a verzes. Most kb. egy honapja ismet jelentkezett es egesz ejszaka nagyon veres volt a vizeletem. Ismet analizisek , vizelet, cat scan stb. de nem talatak csak apro homokot allapitottak meg es a hugycso nagyon egett vizeles utan. Ismet .10 napig antibiotikum es a 9.ik napon ismet egy csepp veres vizelet a vizeles kezdeten es azota nincs veres vizelet . Megemlitenem, hogy kb.jo harom hete, naponta majdnem 2 liter vizet fogyasztok (kezdem reggel ehgyomorra 0.5l majd estig a tobbit+0.5l teat, zold es menta teat naponta). nem tudom mire velni a dolgot es mivel nem allando jelleggel verzek csak bizonyos idokozokben es az antibotikum hatasara tobb mint egy evig megszunt, Sajnos most ismet megjelent, de az utobb 11 napban szunetelt es nagyon elvagyok keseredve. Nincs-e polipom, vagy esetleg valami nagyon komoly? A sulyom nem csokkent, ha estleg egy keveset is fogytam, talan a nagyfoku idegessegnek nyilvanithatom. Nincs magas vernyomasom, semmi kulonos problemam es kb. 75 kg vagyok. 11 eve volt egy prosztata operaciom es a PSI szintem ket tizeddel magasabb a limitnel. Kezelo orvosom( nem specialista) azt mondja, hogy ez a verzesnek is tulajdonithato, nem tudom. Kerem irjak meg az eszreveteluket a fenti esettel kapcsolatosan. Nagyon koszonom, hogy meghallgattak es valaszukat turelmetlenul varom Sz. Gyula, Australia

        Dr. Merth Gábor válasza a véres vizelet témában

        Kedves Kérdező! Az Ön korában több ok is előfordulhat. Szükséges lenne tudni, milyen prosztata műtéte volt, szed-e vmilyen gyógyszert. Mivel a levelében leírt információkat ismerem csak, így biztos, ami biztos több dologról is írok. Véres vizelet + idősebb kor = a rákot minden esetben ki kell szűrni. Honnan eredhet a vér, amennyiben rákról van szó: vese, húgyhólyag, prosztata (vesevezeték, húgycső nagyon ritka). Ha volt CT vizsgálata (amibe befekszik az ember, majd röntgensugarakkal feltérképezik), akkor a veserákot erős eséllyel kiszűrik. Amennyiben telt volt a hólyagja a vizsgálat alatt, valószínűleg a hólyagrákot is, de itt már van olyan forma, amit nem lehet biztonságosan kiszűrni CT vizsgálattal. Lehet nézni a prosztatát is, de nem ez a prosztata rák ideális vizsgálata. Amennyiben magas a PSA-ja, azért ez nem szerencsés! Prosztata megnagyobbodás: ez egy jóindulatú állapot, az embernek idős korára –ez a természet rendje–, el kezd nőni ez a szerve. Ha túlságosan nagy, a vizelési panaszok mellett, megfeszítheti a hólyag-alap ereit, és ha itt megpattan egy ér, az is tud intermittáló jelleggel vérzést csinálni. Ez az állapot is megemeli a PSA-t. Prosztatagyulladás: ha segítettek az antibiotikumok, elképzelhető egy nem kikezelt prosztatagyulladás, időnként ez is járhat véres vizelettel, bár ekkor azért markánsabb tünetek is előfordulnak, nem csak a vizeléssel, de a szexuális funkciókkal kapcsolatban, illetve egyéb testi panaszokat okozva. Szintén emeli a PSA-t. Húgyuti kő: ezt a CT vizsgálat biztonsággal megtalálja, ha követ nem írtak le, valószínűleg nincs is. De ezek, akár masszív haematuriát is tudnak okozni (görcsös panaszok mellett). Húgyúti gyulladás, szintén okoz véres vizeletet. Ha vkinek megnövekedett a prosztatája, az a vizelési panaszok mellett, a funkcióromlás következtében nagyobb eséllyel alakít ki gyulladásokat, mert ugye egy állott víz is megposhad, nem olyan, mint egy folyó víz. Én azt javasolnám, végezzenek el egy vizelet tenyésztést, megnézni, konkrétan van-e vmilyen kórokozó a vizeletében. Vizelési vizsgálatot is érdemes lenne elvégezni, rendben ki tudja-e üríteni a hólyagját (ha máshogy nem, hát egy vizelés utáni ultrahangos ellenőrzéssel ezt meg lehet állapítani) És egy tükrözést, hogy a hólyagrákot, illetve a prosztata körüli dolgokat lecsekkolhassák a kollégák. Emelkedett PSA esetén, ha biztonsággal nem lehet kizárni a rákot, prosztata biopszia –szövettani vizsgálat javasolt. A PSA-nak több paraméterét is nézik, ez is segít lépni valamilyen irányba. Remélem segítettünk!


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor

        Kérdés: 2011. július 19., 12:25; Megválaszolva: 2011. július 20., 10:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben: