• vese tágulat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot kívánok. A lányomnál, aki 12 éves, 2011 májusában vesekövet és homokot találtak, amelyek most már elmentek. Az urográfiát elvégezték, így kiderült ,hogy 3,5 cm-es tágulat van a bal vesében, melyre műtétet javasoltak. Tanácstalan vagyok, mert még csak húgyuti fertőzése sem volt egyszer sem. Azt mondja a gyerek orvos, hogy születési rendellenesség, amivel nem értek eggyet, mert mostanáig semmi jele nem volt. Okozhatta-e a kő, esetleg kinőheti-e ezt ? Fejlődésben levő gyerek.

        Dr. Merth Gábor válasza a vesetágulat témában

        Tisztelt Kérdező! Levele alapján a kérdésre válaszolni nem lehet. (-Adatok, személyes kontaktus híján!) Ha az urographia nem mutatott ki húgyúti-kövességet, ezzel szemben valahol a vesevezetéken szűkület található, az magától elmúlni nem fog, ezzel szemben a vesét tönkre teheti, méghozzá panaszmentesen, sajnos ezekre az alattomos bajokra ez a jellemző! Ha „PU” határ szűkülete van a gyermeknek (azaz a vesemedence-vesevezeték kapcsolatánál, mely valóban fejlődési rendellenesség) sajnos ezt operálni kell, még pedig időben, amíg az adott vese nem szenved károsodást! (És persze az ellen-oldali vesét is ellenőrizni kell -ultrahang, egészen felnőtt koráig!)


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor

        Kérdés: 2011. június 23., 16:16; Megválaszolva: 2011. június 27., 15:58

      • Kérdések és válaszok a témakörben: