• Varicocele

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Előzmény: "Tisztelt Doktor Úr! Februárban diagnosztizáltak nálam here visszér tágulatot, meg is műtettem magam a hónap közepén. Betartottam a műtét utánra a lábadozásra vonatkozó tanácsokat is amennyire tudtam de sajnos feldagadt a bal herém. Kb mint egy teniszlabda. Varrat kiszedéskor konzultáltam az orvosommal, azt mondta el fog múlni. A vizes puffadás le is ment róla, most már here alakja van, viszont már kb 6-7 hete kétszer akkora mint a jobb oldali, és stagnál. Ez mitől lehet? Illetve megúszom a további műtétet? (jelenleg sportolok, de egyéb panaszom nincs rá, a nem esztétikus kinézeten kívül) Válaszát és segítségét, előre is köszönöm! Tisztelettel: Dávid Tisztelt Kérdező! Elképzelhető -valószínű-, hogy hydrokele alakult Önnél ki, ami azt jelenti, hogy a here körül a herezacskóban víztiszta folyadék van, mely a megváltozott keringés miatt alakul ki. Ha ez a helyzet, ez magától nem fog meggyógyulni, sajnos egy másik beavatkozás válik szükségessé. Erre azért gyanakszom, mert egyéb panaszt nem említ. Megkérdezhetem, hol történt a vágás (lágyék részen, e felett, esetleg hosszanti irányban a herezacskóig metszve, mekkora a vágás (pl. 2 cm, vagy egy nagyobb metszés?) Ezeket azért teszem fel, mert ebből következtetni lehet sok-sok dologra. 2011-05-10 12:37 Üdvözlettel: Dr. Merth Gábor, urológus Új kérdés: Tisztelt Doktor Úr! Először is köszönöm gyors válaszát. A műtét laparoszkóppal történt, 3 metszés volt, egyik sem hosszabb 2 centinél, egy a köldök alatt, 2 hasfal alsó részének környékén. A másik dolog, hogy a herezacskóból felszívódott a víz pár héttel a megduzzadás után, viszont maga a here van kb 1,5-2szeresére duzzadva. További műtét mivel fog járni? Mennyire káros a jelenlegi rendellenes állapot, illetve milyen sürgős megműteni? Hálás köszönettel: K. Dávid

        Dr. Merth Gábor válasza a varicocele témában

        Tisztelt Kérdező! ha valóban csak a here, mhere van megduzzadva, ami nem is fáj, lehetséges, hogy valamilyen keringési zavarban szenved (a műtét alatt milyen ereket klippeltek le, mivel klippeltek, stb.). Lehet adni keringésjavító kezelést, vagy ha ne adj isten valamelyik kis véna betrombotizált, "vérhigítót" adni, de előbb utóbb a folyadékok megtalálják az utat (pl. egy elzáródott ér "rekanalizál", vagy egy másik ér veszi át a kiesettek helyét, stb.) de ezekhez valóban idő kell! A here funkciója rendben van? Vizsgálták valahogy? (A másik here tud kompenzálni, emiatt nem kell aggódni). Vannak kérdések, melyre csak az operatőr tudja a választ, tekintettel Ő volt ott a műtéten. Ha zavarja a dolog, kérdezze meg, lehet-e adni valamilyen keringésjavító kezelést, szedjen E vitamint a here funkciójának védelmében (B vit. és a cink is nagyon hasznos). Az tény, hogy egy duzzadt here nem feltétlen jelez jót, de ha tényleg „csak” keringési zavar áll fenn, akkor műteni azt nem kell…


        Dr. Merth Gábor
        urológus

        Dr. Merth Gábor

        Kérdés: 2011. május 11., 15:30; Megválaszolva: 2011. május 17., 14:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        -melyik Potemix keszitmeny hasznalhato verhigito mellet?

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Indul Az év praxisa a Kárpát-medencében pályázat második szakasza!
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó