• Teljesen gyógyult?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! Kisfiam hydronephrotikus bal vesével született (hudronephrosis l.s. grad. 4. PU stenosis). Az 1 hónapos korában elvégzett izotóp vizsgálat szerint bal veséje secretios kapacitása csökkent, PU határon organikus elfolyási akadállyal. Funkcióarány: bal-37%, jobb-63%. 2,5 hónapos korában sikeres pyelon plastica-n esett át, melyet többszöri klinikai ultrahangos vizsgálatok követtek. Műtét után 2 évvel (2011 márciusában) volt az utolsó kontroll, mely 6 mm-es pyelont és néhány kifejezett tágulatot mutatott az üregrendszerben. Ezután a kezelő orvos diagnózisa az volt, hogy a tágulat lényegében megszűnt, a gyermek meggyógyult, további ellenőrzésre nincs szükség. Kérdésem: ez valóban így van? Nincs szükség a továbbiakban a vese évenkénti uh-os kontrolljára? a vesefunkció izotópos vizsgálatára? a műtét után 2 évvel pusztán az ultrahang alapján (mely továbbra is mutat tágulatokat) meg lehet bizonyossággal állapítani a teljes gyógyulást? Válaszát előre is köszönöm. Egy aggódó anyuka

        Dr. Boros Miklós válasza a hydronephros témában

        Tisztelt Kérdező! A leírás alapján az utánkövetés és gyermek kezelése teljesen szabályszerű. A pyelon mérete normális, a tágult kelyhek nem igényelnek teendőt. Amennyiben funkciózavarra utaló jel nincs és a vese állományának vastagsága is megfelelő, akkor gyermeke gyógyult.


        Dr. Boros Miklós
        általános sebész

        Dr. Boros Miklós

        Kérdés: 2011. április 26., 13:36; Megválaszolva: 2011. április 28., 10:36

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        -melyik Potemix keszitmeny hasznalhato verhigito mellet?