• GAG réteg sérülése

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        A húgyhólyag gag rétegének sérülésére milyen terápia lehetséges? A diagnózisom cystitis cystica. Többszöri vizelet tenyésztés is negatív. Lugosítom a vizeletet már több hónapja Blamarennel, a táplálkozásra is odafigyelek. Az sp 54-et 9 hónapja szedem, ebből elég e a 3x1, lehetséges e hogy ha 3x2 szedek akkor a panaszaim csökkennek. Számít e, hogy mennyit szedek belőle, meddig lehetséges folymatosan szedni? A gag réteg visszaállításáért mit tehetek, vagy mit tud tenni az orvostudomány? Az esetleges orvosi terápián kívűl milyen táplálékkiegészítőt érdemes szedni? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Szegedi Krisztián válasza a cystitis témában

        A húgyhólyagot bélelő hámsejtek felületét borító GAG réteg a vizelet vegyhatásától lenne hivatott megvédeni a sejteket, hiánya esetén a felszíni réteg sérül, a sejtek pusztulnak. Ez sokszor igen kellemetlen tünetekkel társul. Sajnos az intestitialis cystistis az egyik olyan kórkép melynél ez a réteg hiányos, azt kell mondanom hogy gyógyítása is nehézkes. Fájdalom csillapítók szedése, muskarin receptor blokkolók szedése (pl, solifenacin) segíthet, egyes gyógyszerek mint pl. az SP 54 vagy lokalisan adott heparinos hólyaginstilláció segíthet a panaszok enyhítésében. Mindenképpen konzultáljon kezelőorvosával mielőtt emelné az SP 54 adagját, valamint azt is figyelembe kell venni, hogy ez a gyógyszer vérzékenységet okozhat.


        Dr. Szegedi Krisztián
        urológus

        Dr. Szegedi Krisztián

        Kérdés: 2011. április 01., 11:35; Megválaszolva: 2011. április 06., 13:59

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        -melyik Potemix keszitmeny hasznalhato verhigito mellet?