• Mit érdemes tenni a vesekő megszűntetésére?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Cím! Nálam egy éve állapították meg, hogy van egy 6mm-es vesekövem, de az orvos nem informált, csak másnapra beíratott zúzásra, én pedig ijedtemben elmenekültem. Azóta egyre jobban fáj a derekam, folyamatos tompa, de viszonylag erős fájdalom. A reumatológián elküldtek, mondván ilyen fiatalon még nem fájhat a hátam. . Most már gyanítom, hogy kisugárzik a vesekő. Mit tudok tenni? a zúzás hogyan zajlik, pontosabban mi történik utána? meg kell várnom amíg kipisilem? de mi van ha csak pár kisebb darabra esik, amit nem lehet kipisilni? milyen más megoldás van az eltávolítására még mielőtt begörcsölne? Tudnak esetleg ajánlani egy jó urológust, akitől kaphatok megfelelő felvilágosítást mielőtt döntök? Ha gyereket szeretnék de a vesekövem nem távozik teherbeesés előtt, milyen következményei lehetnek egy terhesség közbeni görcsnek? Előre is köszönöm a válaszokat! Üdvözlettel:

        Dr. Kocsis István válasza a vesekő témában

        Tisztelt Olvasónk! A vesében lévő nyugvó kövek panaszt általában nem okoznak. Deréktáji panaszai valóban mozgásszervi eredetűek lehetnek. A kőzúzás során lökéshullámokat fókuszálnak a kőre, ami a követ keménységétől függően kisebb, vagy nagyobb darabokra porlasztja. Ezután bő folyadékfogysztás és intenzív mozgás mellett, a kő méretétől és elhelyezkedésétől függő idő alatt,(ami lehet egy- két nap és egy-két hónap)ürülnek ki a kődarabkák. Ha a fragmentumok ürülése nehéz, vagy fájdalmas, természetesen kiegészítő kezelést végeznek. Babavállalás előtt legalább fél évvel érdemes a követ eltávolíttatni, hogy elkerülje a várandóság alatt lehetséges szövődményeket.


        Dr. Kocsis István
        urológus

        Dr. Kocsis István

        Kérdés: 2011. január 05., 16:38; Megválaszolva: 2011. január 20., 09:09

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        -melyik Potemix keszitmeny hasznalhato verhigito mellet?