• Vesemedence tágulat

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktor úr! Terhességem alatt 2 alkalommal is vesepangást állapitottak meg,és kiderült h több kisebb kövem is van.Mivel terhes voltam nem foglalkoztak vele akkor.Tegnap elmentem uh-ra és kiderült h a jobb oldali vesemedence tágulatom van.Nagyon megijedtem.Mi a teendő ezzel?Lehet gyógyitani?Okozhat ez maradandó károsodást?Hogy lehet ezt meggyógyitani? Válaszát előre is köszönöm: Üdvözlettel: Niki

        Dr. Kocsis István válasza a vesetágulat témában

        Tisztelt Olvasónk! Leveléből az derül ki, hogy jelenleg nem terhes. A vesemedence tágulat, kifejezetten a jobb oldalon terhesség alatt attól alakul ki, hogy a baba egy ideig nyomja a vesevezetéket. Egyébként több oka lehet. Időnként fiatalabb radiológusok a cisztákat nézik tágulatnak. Előfordulhat veleszületett tágulat, ami legtöbbször a vesevezeték-vesemedence átmenet szűkületének következménye, és mivel tünetmentes, egy ultrahang vizsgálatig nem derül ki. Okozhatja kő is, ami elzárja a vizelet útját, de az általában heves görcsöket okoz. Aggodalomra semmi ok, egy ilyen lelet után kár lenne rögtön vesekárosodásra gondolni. Javaslom, keressen fel egy urológiai szakrendelést, ahol további vizsgálatokkal pontosítják a tágulat, illetve a kövek valódi meglétét, esetleges okát, illetve a teendőket.


        Dr. Kocsis István
        urológus

        Dr. Kocsis István

        Kérdés: 2010. augusztus 24., 13:02; Megválaszolva: 2010. augusztus 31., 11:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: