• Vizelet teszt

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jó napot! Krónikus felfázás miatt gyakran gennyeset pisilek. Sokszor nem tudom mikor menjek orvoshoz, hogy már kimutatható legyen a genny, mivel már jártam úgy hogy már éreztem, de még nem mutatták ki, 1 hétre rá pedig véres vizeletem volt. Arra gondoltam, hogy kellene egy vizelet teszt, amin én is tudom tesztelni, hogy mikor van baj és mikor ne halasszam tovább az orvost. Ezért szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen tesztet érdemes beszerezni? Miért nem néz sok teszt gennyet? Válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Kocsis István válasza a vizelet teszt témában

        Tisztelt Olvasónk! A szakszerű vizeletvizsgálat csak szakellátásban kivitelezhető, ezért sem árulnak " vizelet genny tesztet". Ez azt jelenti, hogy a vizelet vizsgálat eredménye csak szakszerűen, katéterrel vett vizeletből fogadható el, mivel ez az egyetlen módja annak, hogy kizárjuk a hüvelyből, végbéltájról származó, hamis eredményt adó szennyeződést. Erre még az irodalomban olvasható úgynevezett "középsugár vizelet" sem alkalmas. A hólyag bakteriális gyulladása kifejezett tünetekkel jár: gyakori, fájdalmas, sürgető, olykor véres vizelet. Ebben az esetben a vizeletben valóban gennyet lehet kimutatni. A tünetmentesen, spontán vizeletből kimutatott genny (ez sokszor előfordul rutin vizeletvizsgálat során) félrevezetően hamis eredményt jelent. Panasz esetén javaslom, keressen fel egy urológiai szakrendelést.


        Dr. Kocsis István
        urológus

        Dr. Kocsis István

        Kérdés: 2010. augusztus 18., 22:53; Megválaszolva: 2010. augusztus 24., 12:14

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        -melyik Potemix keszitmeny hasznalhato verhigito mellet?