• Edzés - Testépítés

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Talán a problémám eltörpül másoké mellett, de az utóbbi időben komoly kihatással van az egész életemre, ezért fordulok vele Önhöz. 27 éves, külsőre minden tekintetben egészséges férfi vagyok. Évente körülbelül egyszer vagyok beteg, akkor is pár nap alatt megküzdök vele. (pl. influenza) Nem dohányzom, csak nagyritkán fogyasztok alkoholt, és at étkezéseim minőségére is odafigyelek. Napi átlag hét órát alszok, legtöbször energikus vagyok a nap folyamán. A vérnyomásom normál, pulzusszámom alacsony (50-60 között). Havonta egyszer kisebb fejfájással küszködök, más bajom nincs. Szükségesnek tartottam leírn ezeket, hogy Doktor Úr lássa, nem az életvitelemből származik a probléma. Ami a következő: 13 éves korom óta fontosnak tartottam az edzettséget, küzdősportot tanultam akkoriban, és futottunk, fekvőtámaszoztunk, húzódzkodtunk a társaimmal. A mozgás, ha mindíg más formában is de végigkísérte az életemet, de az étkezéseim 3-4 évvel ezelőttig rendszertelenek voltak, és az anyagcsrém is lelassult, mert félve hogy anyám hízékony alkatát örököltem, nem mertem sokat enni. A súlyzós edzésekkel először 10-11 éve találkoztam, és kb. 3 éve újra rendszeresen csinálom. A gond csak az, hogy ez nemigen látszik. Sem erőben, sem izomban nem sikerül értékelhető eredményeket felmutatnom, hiába a rengeteg csirkemell, tejsavófehérje, minőségi szénhidrát, és számomra méregdrága étrendkiegészítő. A velem edző társaim kevésbé rendszeresen járnak, nem olvasnak annyit a témában mint én, nem figyelnek az étkezéseikre, nem vesznek táplálékkiegeket, és egészségtelenebbül is élnek, mégis hónapok alatt utólérnek, és túlszárnyalnak. Korábban az átlagsúlyom 72-74 kiló volt, jelenleg 92, de nem mondhatnám hogy az izom dobta meg, 60-70 százalékban inkább zsír lehet. A testzsírszázalékomat meg sem merem tippelni. Nem vagyok nagyravágyó, nem versenyre készülök, és tudom hogy a genetikám gátat szabhat a fejlődésemnek, de én csak egy férfias edzett testfelépítést szeretnék, olyat amivel néhányan mindenféle edzés nélkül is rendelkeznek. Rengeteget dolgozok érte, és az eredménytelenség egyre zavaróbb, de kedvemet nem szegte eddig. Viszont olyan meggondolatlan lépésre szántam magam, hogy a szteroidok után kezdtem olvasgatni, és egy hónap erejéig Nandrolon Decanoate-ot injekcióztam magamnak elkeseredettségemben, mire annak sem volt semmilyen hatása vagy mellélhatása, és rájöttem, hogy hamisítványt vettem. Ezt arra utaló Isteni jelnek tekintettem, hogy ezekkel a szerekkel ne foglalkozzak a továbbiakban. Viszont nem akarom feladni, és tudni akarom hogy mi lehet a fal, amibe beleütközök, és az erőfeszítéseim miért nem hoznak eredményeket. alacsony saját tesztoszterontermelésre gyanakszom, annak ellenére, hogy a libidómmal nincs gond, és azt még észrevettem, hogy a heréim egész életemben jóval kisebbek voltak az átlagnál. Ön mire gondol és milyen tanácsot adna? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Krisztián

        WEBBeteg szakértő válasza a testépítés témában

        Kedves kérdező!
         
        A testépítésben használatos szteroidok károsíthatják az egészségét. Ezért kérem ne használjon ilyen teljesítményfokozókat!
        Ha a herék méretét kicsinek találja feltétlenül javaslom urológus felkeresését. Ő tesztoszteron szintet is tud méretni, és ezzel megtudhatja, hogy megfelelő mennyiségű férfi nemi hormon termelődik-e a szervezetében.
        Mindenképpen javaslom a sport folytatását, de megítélésem szerint ennek az egészségmegőrzés és a fittség kellene legyen az első szerepe.
         

        Tisztelettel:Dr. Fáklya Mónika endokrinológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-06-07 11:46:26; Megválaszolva: 2011. július 29., 13:25

      • Kérdések és válaszok a témakörben: