• kehelykő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy teljesen más okból végzett hasi ultrahang vizsgálatnál megállapították, hogy a jobb vesémben 6 mm-es kehelykő van. Semmi panaszt nem okoz, és a háziorvos csak annyit mondott, hogy majd ne felejtsük el évente ellenőrizni.  Tényleg nem kellene ezzel semmi mást csinálni? A választ előre is köszönöm: egy 56 éves nő.

        WEBBeteg szakértő válasza a vesekő témában

        Valóban, az úgynevezett nyugvó kehelykövek semmilyen panaszt nem okoznak az esetek többségében, mégis több okból mi javasoljuk ezek kezelését. Azon kívül hogy potenciális fertőző forrás lehet (felületén megtelepedő baktériumok miatt), bármikor kimozdulhat, és vesegörcsöt okozhat, melynek tünetei rendkívül hevesek és kellemetlenek lehetnek. Az ilyenkor ajánlott és elfogadott eljárás a testen kívül gerjesztett lökéshullám terápia (ESWL), népies nevén kőzúzás (porlasztás, de hallottam robbantást is). A kezelés éppen egy kissé kellemetlen, de mindenképpen jobb mint egy vesegörcs. Ma már az ország egész területén korszerű "zúzók" állanak rendelkezésre és általában egy napos kórházi benntartózkodással jár. Forduljon területileg illetékes Urológiai szakrendeléshez ahol a kezelésre elő tudják jegyezni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010-04-03 11:45:30; Megválaszolva: 2010. április 03., 11:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor Úr!18 éves fiú vagyok,néhány napja a barátnőmmel szeretkeztem és másnap észre vettem hogy, a péniszemnél a makra húzódó bőrrétegnél lila,piros folt, és egyben egy kis kidudorodás jelent meg. Szeretkezés közbe észre se...
        Tisztelt Doktor úr! Az utóbbi időben, szépen lassan az alábbi dolgokkal szembesültem, nem tudom, kórosak-e? - Napközbeni spontán merevedés elmaradása (már évek óta nincs, akkor sem volt, amikor nem szedtem semmilyen gyógyszert), - Korai...
        kedves Doktor Úr! pár hete bonjour csepp jelent meg a fitymámon reggeli vizelés elött. elmentem orvosomhoz (Ő isurológus) aki levoloxacin hatoanyagu anitbiotikumot írt fel és vizeeletmintát vett majd elküldte vizelettenyésztésre. a tűnet 3-4...
        Tisztelt Doktornő! Hólyagtükrözésnél valami kis csomókat észlelt a kezelő orvos ezeket a hamarosan megtörtént TURP műtétemkor eltávolította. A kivett anyagot szövettanra küldték, az eredmény: prosztata tekintetében ok, de a hólyagrák...
        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő, 30 éves férfi vagyok. Tavaly szeptemberben jártam elöször, akkor kipirosodott penisz borfelszin miatt borgyogyasznal. Felszini mintavetelbol enteroc.faecalis tenyeszett ki, amit 2 het antibiotikummal kezeltek. Nehany...
        Tisztelt Doktor Úr, a következő problémában kérném a segítségét. 31 éves nő vagyok, krónikus betegségben nem szenvedek. Körülbelül egy héttel ezelőtt felfázásra utaló tüneteim jelentkeztek, gyakori, szinte folyamatos vizelési ingerrel...
        Tisztelt Doktor Úr! 31 éves férfi vagyok. 2016. szeptemberében húgycső váladékból E-coli tenyészett ki. Erre antibiotikumot kaptam (Aktil Duo). Ezt követően történt egy kontroll mintavétel. Ekkor enterococcus faecalis baktérium tenyészett...
        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Olyan kérdéssel fordulnék Önhöz, hogy körülbelül 3 éve visszatérően folyamatos vizelési ingereim vannak. Néha erősebb, néha pedig alig. Általában vizelés után erősebb. Rengeteg orvosnál jártam már ezzel a...
        Tisztelt Szakértők! A szexuális teljesítőképességem egyre gyengébb, szinte csak pár perc. Nem olyan régen porckorong sérvet diagnosztizáltak nálam, a kezelés és az MRI felvétel diagnosztikája 1 hét múlva lesz esedékes. Szexuális...
        Papos főorvos urat kérdezném: Káros-e a szex BPH (50mm)estén, ráadásul idős korban, okozhatja-e a prosztata további növekedésének felgyorsulását, vagy malignus elfajulását? Hány mm-es egy normál méretű prosztata és arányos-e az a...