• kehelykő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Egy teljesen más okból végzett hasi ultrahang vizsgálatnál megállapították, hogy a jobb vesémben 6 mm-es kehelykő van. Semmi panaszt nem okoz, és a háziorvos csak annyit mondott, hogy majd ne felejtsük el évente ellenőrizni.  Tényleg nem kellene ezzel semmi mást csinálni? A választ előre is köszönöm: egy 56 éves nő.

        WEBBeteg szakértő válasza a vesekő témában

        Valóban, az úgynevezett nyugvó kehelykövek semmilyen panaszt nem okoznak az esetek többségében, mégis több okból mi javasoljuk ezek kezelését. Azon kívül hogy potenciális fertőző forrás lehet (felületén megtelepedő baktériumok miatt), bármikor kimozdulhat, és vesegörcsöt okozhat, melynek tünetei rendkívül hevesek és kellemetlenek lehetnek. Az ilyenkor ajánlott és elfogadott eljárás a testen kívül gerjesztett lökéshullám terápia (ESWL), népies nevén kőzúzás (porlasztás, de hallottam robbantást is). A kezelés éppen egy kissé kellemetlen, de mindenképpen jobb mint egy vesegörcs. Ma már az ország egész területén korszerű "zúzók" állanak rendelkezésre és általában egy napos kórházi benntartózkodással jár. Forduljon területileg illetékes Urológiai szakrendeléshez ahol a kezelésre elő tudják jegyezni.


        Dr. Plósz János
        belgyógyász, gasztroenterológus Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Plósz János

        Kérdés: 2010-04-03 11:45:30; Megválaszolva: 2010. április 03., 11:45

      • Kérdések és válaszok a témakörben: