• Baba kis herével

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! Az alábbi problémával kapcsolatosan kérném a véleményét: Férjemmel már egy jó ideje babát szeretnénk, azt hiszem már szinte minden vizsgálaton átestünk, amin csak lehet, amelyek után megállapították, hogy a férjemnek nagyon kevés a spermája, és ami van az is gyenge és beteg. Ezek alapján a lombikprogramhoz herebiopsziát csináltak nála, a műtétet végző orvos azt mondta, hogy sikeres volt a mintavétel, azonban a lefagyasztás előtti vizsgálatnál a Krio intézetben az derült ki, hogy a vett mintában lévő spermák 100%-ban patológiásak. Ennek ellenére decemberben megpróbálkoztunk egy lombik beültetéssel (ez volt az első…), tőlem 5 megtermékenyíthető tüszőt szívtak le, de sajnos egy sem termékenyült meg, ami a nőgyógyász szerint azért várható is volt. Kérdésem, • hogy ilyen esetben érdemes-e még lombikkal próbálkozni ezzel a mintával (a biopszia során két beavatkozásra elegendő mintát vettek, amiből most csak az egyiket használták fel, még egy elvileg megvan…) • lehet-e a férjem spermaminőségén valahogy javítani (ő most 38 éves (van egy kis túlsúlya… például segít-e az valamit, ha attól megszabadul…) A biopsziát végző orvos szerint nem lehet javítani a helyzeten – sem fogyással, sem hormonnal, semmivel sem -, mert a probléma az, hogy a heréi nagyon kicsik, nem fejlődtek ki rendesen… (genetikai vizsgálaton is volt, az is hibátlan, hormonszintje ugyanúgy, sehol semmi mást nem találtak…., minden tökéletesen működik, „csak” ez a tény van) Köszönöm a segítségét! Katalin

        WEBBeteg szakértő válasza a gyermekvállalás témában

        Tisztelt Olvasónk!


             Sajnos én sem tudok mást írni, mint az andrológus, aki a téma szakértője.
        Elszántak, gyermeket szeretnének, és ha valóban így van, létezik még mód arra, hogy a vágyukat valóra váltsák. Az élet fájdalmasan tudtukra adja, hogy milyen úton nem lehet ezt, de vannak más utak is, ami lehet hogy rögösebb de csak a javukra szolgál. 

        Üdvözlettel:

                        Dr. Kocsis István urológus

         Kedves Katalin!

        Azt gondolom, hogy magának biztos jó kezekben van a dolga, tehát kezelés alatt van. Azt gondolom, hogy a lombikkal meg lehet próbálkozni, de persze ha nem sikerül lehet, hogy ICSI kell, ami annak egy tovább fejlesztett változata. Szerintem ha nem sikerül a lombik akkor lehet, hogy azt kell csinálni. De erről majd biztosan fel fogják világosítani. Én azt gondolom maga jó kezekben van, szerintem kövesse az ottani orvosok javaslatait.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-06 14:20:37; Megválaszolva: 2011. augusztus 18., 15:01

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        -melyik Potemix keszitmeny hasznalhato verhigito mellet?