• Alvadt vér a vizeletben

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/NŐ!
         
        Férjem 74 éves, és évek óta prosztata problémákkal küzd. 12-13 éve már volt egy műtétje prosztata megnagyobbodás miatt, panaszai azonban azóta sem szűntek meg. Tünetei általában az őszi, téli hónapokban újulnak ki. A tünetek között (gyakori vizelési inger, éjszakai vizelés, alhasi, gáttáji fájdalom, derékfájdalom) körülbelül két éve megjelent egy új tünet, a vizeletben található alvadt vér. Ez egyre gyakrabban jelentkezik, és teljesen rendszertelenül. Van, hogy 2 hétig nincs, aztán egymás után 3 napig naponta 1-szer, 2-szer, 3-szor. Amikor nem tartalmaz a vizelet vért, akkor tiszta, világos színű, nem akad el, nem kevés a mennyisége.
        Egyik ilyen alkalommal, amikor vért talált, elmentünk a sürgősségi rendelésre, ahol elvégezték az urológiai vizsgálatokat. A vizeletvizsgálat eredménye negatív volt, az ultrahangos és a fizikai vizsgálat alapján semmilyen rendellenességet nem találtak. A PSA teszt eredménye negatív.
        Az urológiai magánrendelésen sorozatosan prosztata gyulladást állapított meg az orvos, és antibiotikumokat rendelt. A háziorvos javaslatára állandóan szedi az OMNIC tablettát kb 3 éve.
        Jelenlegi panaszai a férjemnek január 1.-én jelentkeztek.  Kezdetben hólyaghurutra gyanakodtunk, ezért cickafarkból, medveszőlőlevélből, körömvirágból, fehér árvacsalánból, kamillából álló gyógyteát ivott naponta 2-3 csészével kb 1 hónapig. Aztán felkereste a háziorvost, aki antibiotikumot írt fel (CIFRÁN) azóta azt szedi, az alvadt vér a vizeletben azonban még most is gyakran előfordul. Még mindig gyakran van vizelési ingere (bár könnyen megy, nem fájdalmas, megfelelő a mennyisége), éjjel háromszor-négyszer fel kell kelnie.  
        Kérem, szíveskedjen választ adni, hogy ezek a tünetek a prosztata gyulladás tünetei, vagy esetleg más betegségre utalnak? Normális dolog az alvadt vér a vizeletben, és ezt mi okozza? Lehet még valamit a fentieken kívül tenni a gyógyulás érdekében (melegvizes fürdő, gyógynövény készítmény stb) ?
        Válaszát előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a véres vizelet témában

        Tisztelt Olvasónk!
                     Visszatérő véres vizelet hátterében sokszor az áll, ha valaki alvadásgátló gyógyszert szed.  Leírásából  kitűnik, hogy  több vizsgálat történt,  de hólyagtükrözés és úgynevezett urográfia nem.             
                    Javaslom, hogy  keressenek fel egy urológiai szakrendelést, ahol lehetőség van a hólyagtükrözésre:  optikusan áttekintjük a húgycsövet, a hólyagot belülről,  így a legkisebb eltérés is  felfedezhető, ami esetleg ultrahangon nem látszik. A másik vizsgálat az urográfia: vénásan adott kontrasztanyag kiválasztódva kirajzolja az üregrendszert és megmutatja, hogyha van eltérés.

         

        Üdvözlettel: Dr. Kocsis István, urológus


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-25 20:35:33; Megválaszolva: 2011. szeptember 16., 12:50

      • Kérdések és válaszok a témakörben: