• Vizelettartási panasz

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Nő/Ur! Én egy 23 éves lány vagyok,é s vizelettartási problémám van! 2-3 évvel ezelött kezdödött mikor sportoltam futás közbe jött elő elöször ez a probléma   utána nem foglalkoztam vele azt hidtem a sport miatt van.Mostanába jött elő megint ez a panasz kezdetben mikor tüsszentettem de egyre gyakoribban fordul elő. Segitségét előre is köszönöm!

        WEBBeteg szakértő válasza a inkontinencia témában

         Kedves Tüsszentős!

        Mindenképpen javaslom, hogy vizsgáltassa ki magát. a leggyakoribb ok a fiatalkorban, hogy elcseppen a vizelet, hogy krónikus hólyaghurutja van. Ezt általában csak ismételt vizelet tenyésztéssel lehet kimutatni. Azt javaslom keressen fel egy jó urológust és beszélje meg vele a problémáját. De írok ezekről. Persze lehet, hogy nem ez lesz a gond, de először erre kell gondolni.
        A hólyaghurut tünetei a következők: állandó vizelési inger, gyakori vizelés, és esetleg erős, görcsös fájdalom a vizeléskor vagy véres vizelet. Ezek a tünetek elég egyértelműek, így hamar orvoshoz viszik a pácienst. A tünetek gyógyítása általában antibiotikummal vagy pedig vizelet fertőtlenítő kezeléssel történik, mindegyiket szájon át kell szedni. A hólyaghurut, ha súlyosbodik, akár vesemedence gyulladást is okozhat, aminek már a láz és erős derékfájdalom, elesettség is a tünete, ennek kezelése pedig nagy dózisú, néha injekciós antibiotikus kezelés.
        A hurutot sokszor folyás vagy hüvelygyulladás is kíséri, ilyenkor a két betegséget egyszerre kell kezelni. A tünetek mérséklésében, de megelőzésében is igen fontos szerepe van kellő mennyiségű folyadék bevitelnek. Sokszor a kellemetlen tünetek már egyszeri jelentős mennyiségű folyadék fogyasztásával is mérséklődnek. Tehát akár teával, akár sima vízzel vagy egyéb folyadékkal lehet elősegíteni a gyógyulást. A megelőzésben is hasznos a sok folyadék ivása, mivel így nem engedi a szervezet a vizelet koncentrálását a hólyagban, így az arra hajlamos egyének megelőzhetik a betegség ismétlődését. Az egészséges táplálkozás része a napi 2,0-2,5 liter folyadék bevitele, lehetőség szerint nem cukros illetve szénsavas víz formájában. A megelőzéshez ez bőségesen elegendő. Az akut tünetek mérsékléséhez többre van szükség, ilyenkor akár 3,0-4,0 liter folyadékot is érdemes inni, hogy a gyógyulást elősegítsük. Fontos még a deréktájék és a has alsó részének melegen tartása.
        Amennyiben az akut hólyaghurut nem gyógyul meg, akkor vizelet tenyésztést kell levenni, aminek segítségével adekvát antibiotikus kezelést lehet adni a kitenyésztett kórokozóra.
        A hólyaggyulladásnak van krónikus formája, ami nőknél igen gyakori. Ennek tünetei esetleg teljesen jelentéktelenek, időnként visszatérő gyakori vizelési inger, vizeléskor jelentkező fájdalom vagy pedig alhasi érzékenység a has elülső részében. Sokszor tévesztik össze hüvelygyulladással a tüneteket, de kellő kivizsgálás útján a két betegség könnyen elkülöníthető. A kezelése már sokszor nehezebb. Egyrészt vizelet tenyésztést kell venni, akár többször is, hogy a kórokozót ki lehessen mutatni és a megfelelő antibiotikus kezelést meg lehessen adni. Az antibiotikus kezelést tovább kell adni mint általában, ez több hetet vagy akár több hónapot is jelenthet. Emellett szintén fontos a has alsó részének és a deréknak a melegen tartása, a bőséges folyadék ivása. Kiegészítő homeopátiás kezelés az Urogin tinktúra, Vesicare cseppek, medveszülő levél tea, grapefruit mag cseppek. Ezeket a fitotékákban illetve patikákban lehet beszerezni. Érdemes a kezelést gyógynövényekkel kiegészíteni, ami természetesen akár tea, akár cseppek vagy tabletta lehet, mivel ezek a készítmények szintén hozzájárulnak a teljes gyógyuláshoz és a megakadályozhatják a tünetek ismételt megjelenését. Nagyon fontos azonban a kitartás és a rendszeresség a kezelésben, mivel ezeket a gyógynövényes készítményeket több hónapon át kell alkalmazni.

        Üdvözlettel: Dr. Zsirai László



        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-03-10 01:10:58; Megválaszolva: 2011. szeptember 13., 09:24

      • Kérdések és válaszok a témakörben: