• Vesekő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        jelige: vesekő

        Tisztelt doktornő!

        Van egy 3 mm-es vesekövem, ami eddig nem okozott problémát, véletlenül került felfedezésre. A vizelet üledék vizsgálat eredményében 2 eltérés van. Baktérium 342 (0-500-ig), fvt: 7 (0-2-ig)

        Lehetséges, hogy azért lett vesekövem, mert fertőzött a vizelet? Olvastam a struvit kőről, ami fertőzés által jön létre. A 4 hónappal ezelőtti ultrahang még negatív volt. Mi a teendő? A háziorvos nem utalt tovább sehová. Gyermeket szeretnék, jelenthet ez problémát? Néha enyhe alhasi fájdalmaim vannak.

         

        Köszönettel,

        Ancsa

        WEBBeteg szakértő válasza a vesekő témában

        Tisztelt Olvasónk!

        Leírása alapján több tisztázni való is akad.
        - Nőknél a spontán vizelet vizsgálati eredménye  sokszor hamis,  az odamaszatolódó hüvelyváladék miatt. Tehát először sterilen, katéterrel vett vizeletet kellene nézni.
        - Hólyaghurut esetén a gennyes vizelet nem jut fel a vesébe, a vese gennyes gyulladása pedig magas lázzal, hosszabb távon a vese sorvadásával jár, tehát ez is kizárható.
        - Az infekt kövek a hólyagban vizeletpangás miatt idős férfiaknál alakulnak ki leggyakrabban, ilyen kő a vesében  elenyészően ritka.
        - Az ultrahang vizsgálaton időnként leírnak meszes képletet a vesében, ami nem feltétlenül kő, főleg, ha 3 mm-es. Ha a kehelyvégben van nyugvó kő azzal akut teendő nincs.
        Összefoglalva: aggodalomra ok nincs, nyugodtan vállalhat gyereket, a vizeletet pedig katéterrel levett mintából érdemes megnézetni.


        Üdvözlettel:

         Dr. Kocsis István

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-09 18:42:19; Megválaszolva: 2011. augusztus 31., 06:54

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        -melyik Potemix keszitmeny hasznalhato verhigito mellet?