• Epe és vesekövesség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt doktornő/úr Két éve epekövesség miatt laparoszkópos úton eltávolították az epekövemet. Kb fél éve egy rutinvizsgálat során ultrahangal 5mm-es követ találtak a bal vesémben és Rowatinex szedését javasolták (panaszmentes voltam). 3 hónap múlva a kontroll vizsgálat során A bal vesémben már csak 3mm volt a kő, de volt mellette egy 2 mm-es is, illeteve a jobb vesémben is találtak egy 2 mm-est. Továbbra is sok folyadék és a Rowatinex szedését javasolták. Néhány napja gyenge deréktáji és gyomor fájdalmak jelentkeztek és újabb ultrahang vizsgálat következett. Legnagyobb meglepetésemre a jobb vesémből eltünt a kő, a balban a 3 mm-ből ismét 5 lett és ráadásként az epevezetékemben is találtak egy 2 mm-est. Azóta "úgy érzem" a vesém nem fáj, viszont a gyomrom az epeműtét előtti tüneteket produkálja, persze gyengébben. Azt szeretném megtudni: a Rowatinex valóban feloldhatta a veseköveimet? Lehet-e diéta mellett epekő okozta gyomorfájdalmam vagy inkább pszihés eredetű? Mit kell tennem, hogy akő az epevezetékemből magától kiürüljön? (azt mondták, előfordul) Ihatok-e gyógyteákat vesére és epére egyszerre? Mennyire különleges eset, hogy valakinek egyszerre minkét köve van, utal ez valamilyen egyéb egészségügyi problémára? Köszönettel: Péter

        WEBBeteg szakértő válasza a vesekő, epekő témában

        Tisztelt Olvasónk!

        Urológusként a vesekövekhez van egy két megjegyezni valóm. A Rowatinex nem oldja fel a követ, csak segít annak kiürülni, ha már elindult a veséből a hólyag felé. Ez egy tünetegyüttessel jár, amit vese kólikának nevezünk, és elviselhetetlen vesetáji, alhasba sugárzó fájdalommal, hányingerrel, hányással, puffadással jár.
         Az ultrahangos vizsgálat során a vesében időnként  látnak meszes képleteket, amelyek lehetnek meszes kehelyvégek is, nem feltétlenül kövek. Az ultrahang készülékek minősége és a vizsgáló orvos megítélése változó, ezért egy-két milliméter eltérés előfordul.
        Az epekővel kapcsolatos panaszokkal keressen fel egy belgyógyászati szakrendelést.

        Üdvözlettel:

         Dr. Kocsis István


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-02-04 16:30:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 30., 20:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        -melyik Potemix keszitmeny hasznalhato verhigito mellet?