• Vesekő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Nő! A kedvesemnek veseköve van, az egyik kő már kijött, de még egy van az ultrahang szerint. A követ elküldték analízisre és azt írták a lapjára, hogy karbamid típusú veseköve van. Ez lehetséges-e? Én 4 féle típusú kőről tudok, de természetesen attól még lehet más is. Mitől alakulhat ki? Mennyire fontos faktor a kialakulás szempontjából hogy az anyukájának is van? Azt tudom, hogy a C-vitamin vesekő esetén nem ajánlott, de még napi 50 mg sem? Béres cseppet szedhet-e napi kétszer 50 mg-os C-vitamin tablettával? Előre is köszönöm a választ! Judit

        WEBBeteg szakértő válasza a vesekő témában

        Tisztelt Olvasónk!

        Karbamid típusú kőről én sem tudok. Az valami félreértés, vagy félreolvasás lehet. Ha felmerül az öröklődés lehetősége, akkor öröklött anyagcsere sajátosság állhat a kőképződés mögött. Erre egy urológiai - endokrinológiai kivizsgálással fényt lehet deríteni. A C vitamin szedése megfelelő folyadékbevitel mellett nem fokozza ( még 1000 mg sem) számottevően a kőképződés rizikóját.


        Üdvözlettel: Dr. Kocsis István


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-25 16:07:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 17., 08:39

      • Kérdések és válaszok a témakörben: