• Vesekő

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő! Néhány éve derült ki egy vesegörcs után, hogy mindkét vesémben vannak vesekövek. (5-15 miliméteresek) Többször zúzták már őket, de még mindig van sajnos. Nem árt a vesének a sok kőzúzás?

        WEBBeteg szakértő válasza a vesekő témában

        A kövek zúzása lökéshullámmal történik. A természetben hasonló jelenség a víz alatti földrengések nyomán létrejött cunami. Az eljárás fizikai alapja tehát, hogy a vízben a lökéshullám energiája csillapítatlanul terjed, ráadásul a hullám fókuszálható. A kőzúzó berendezésben előállított a lökéshullámot a kőre fókuszáljuk. A hullámot a testünkben lévő víz vezeti a kőig. A hullám az útjába kerülő lágy szöveteket nem, vagy csak minimális mértékben roncsolja, csak a kemény kristályszerkezeteket porlasztja. Az elvégzett állatkisérletekben a zúzás után megvizsgált vesékben mindössze mikrosérüléseket találtak, amelyek a két zúzás között kötelező 1 hónap várakozási idő alatt regenerálódnak. Ezzel szemben a műtétek után maradó heg, nem beszélve a lehetséges szövődményekről sokkal jelentősebb lehet.
        Üdvözlettel: Dr. Kocsis István urológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-02-25 16:22:58; Megválaszolva: 2011. július 27., 11:52

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        -melyik Potemix keszitmeny hasznalhato verhigito mellet?