• Streptococcus viridans

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Egy régóta húzódó problémával fordulok Önhöz. 37 éves nő vagyok. Augusztusban vettem észre, hogy a szokottnál jobban hullik a hajam és a vizeletem is "furcsa" szagú lett. Elmentem orvoshoz, kaptam Nolicint (amit nem tudtam 10 napig szedni, mert gyomorpanaszaim támadtak). 2 hét múlva újabb vizeletvizsgálaton már négy kereszt gennyet találtak a vizeletemben, pedig nem volt semmiféle felfázásos panaszom. Kaptam Monuralt, melytől 1-2 napig kristálytiszta lett a vizeletem (üvegbe pisilve ellenőriztem :-)), aztán ismét bezavarosodott. A háziorvosom elküldött vérvételre, vizeletvizsgálatra, baktériumtenyésztésre. A vérképem jó lett, a vizelet is: a baktériumokat kivéve. Streptococcus viridans, megjegyzésként pedig: "amorf szemcsék". Mivel penicillinérzékeny vagyok, Meromycint kaptam. Már a második napon kristálytiszta lett a vizeletem - de ez ismét csak 4 napig tartott, pedig tovább szedtem(8 napig)a gyógyszert. Most voltam vissza az orvosomhoz, azt mondta, nincs a vizeletemben genny, meggyógyultam és nem küldött további vizsgálatra. Pedig még mindig zavaros a vizeletem és a hajam is hullik rendületlenül. Az lenne a kérdésem, van-e összefüggés a hajhullás és a tünetmentes hólyaghurut (ill. baktériumürítés)között, illetve, hogy normális-e, ha a vizelet zavaros (kissé "opálos"). Veszélyes lehet-e ez a batérium a szívemre (mert olvastam, hogy ez okozza a szívbelhártya-gyulladást is)? Válaszát előre is köszönöm! H.Csilla

        WEBBeteg szakértő válasza a góckutatás témában

        Tisztelt Olvasónk!

        Leírása alapján két szempontra szeretnék rávilágítani.

        - Az egyik, hogy a hajhullásnak több oka lehet, a gyulladásos góctól, a lelkiig. Az ok ritkán urológiai, ezért érdemes egy átfogó góckutatást kezdeni, melyre a családorvosa ad beutalókat.
        - A másik egy vizsgálat technikai szempont: igazából csak a katéterrel sterilen vett vizelet vizsgálat eredményét lehet elfogadni, a spontán adott vizeletét nem, mivel a hüvelyből odamaszatolódott váladék hamis eredményt adhat.
        Javaslom tehát, hogy ne aggódjon, és keresse fel családorvosát, aki elindít egy góckutatást.

        Üdvözlettel:


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-11-18 09:38:38; Megválaszolva: 2011. augusztus 15., 14:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben: