• Szűnni nem akaró hólyaghurut - Csak antibiotikummal?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kb. 4 éve, hogy hólyaghuruttal küszködöm. Az elején ritkábban (fél év), majd egyre sürűbben (3 hónap, 3 hét) jelentkeztek a tünetek (sűrű, szinte állandó vizelési inger, véres vizelet). Eleinte felfázásra gyanakodva antibiotikumot kaptam, melyre megszüntek a panaszaim. Két terhességem volt, ezen időszak alatt soha nem tértek vissza a panaszok. Teljes kivizsgáláson vettem részt (vese feltöltés, citologiai vizsgálat, Uh, bakterologiai vizsgálat), de semmi nem indokolta a tüneteket. Ill. baktérium volt a vizeletbe, de csak 1 alkalommal tenyésztettek ki. A négy évre visszatekintve ezek a tünetek a házaséletet követő 1-2 napon belül jelentkeztek. Urológus szakorvossal megbeszélve jelenleg egy antibiotikumot szedek kb. fél éve, de csak aktust követően napi 1-et. Eddig ez volt a leghatásosabb gyógymód, ugyanis fél éve nincsenek panaszaim. A kérdésem csupán az volna, hogy ezt a gyógyszert meddig lehet szedni? Ugyanis volt rá példa, hogy a terhesség ideje alatt megszüntek a panaszok, de szülést követően előről kezdődött minden. Okozhat-e gombásodást a gyógyszer? Egész életemben csak gyógyszer szedése mellett leszek tünetmentes vagy ebből ki lehet gyógyulni egyszer?

        WEBBeteg szakértő válasza a hólyaghurut témában

        Sajnos Ön nincs egyedül panaszával, sok nő szenved visszatérő hólyaghuruttal, amely ráadásul az urológus számára is feladja a leckét. Ezért biztos és végleges megoldást nem tudok én sem, viszon egy két szempontra rávilágítok, amely talán segít valamit.

        Először is: az urológus által Önnél alkalmazott gyógyszeres terápia ma a szakma szabályainak teljesen megfelel. Az ilyen, kis dózisban adott elhúzódó antibiotikum nem veszélyes.

        Nem egyszer fordul elő viszont a hólyagban olyan megbúvó gombásodás, amely önmagában panaszt nem okoz, de időnkét felülfertőződik baktériummal, és akkor panaszokat okoz. Ilyenkor a páciens tünetei antibiotikumra átmenetileg szűnnek, de a gomba marad a hólyagban. Sokszor vizelet tenyésztés sem mutatja ki, ezért hólyagtükrözést szoktunk végezni, majd ha gombás felrakódást látunk a hólyag alapon gomba ellenes gyógyszeres kezelést alkalmazunk.

        A másik szempont: levelét olvasva még figyelemre méltóbb: a lelki komponens. A gyulladások akkor jönnek létre, ha az immunrendszer átmenetileg gyengélkedik, amely bármilyen huzamosabb testi, lelki túlterhelésre létrejön, ráadásul a gyulladás jellege rámutat a valós okra. A vissztérő hólyaghurutok hátterében gyakran áll a házasélettel, párkapcsolattal kapcsolatos rejtett, vagy nem rejtett konfliktus, szorongás. Erre utalhat az is, hogy panaszai a nemi együttlétet követően lángolnak fel. A dolog nehezebb része ez, mivel a tüneteket hiába szűnteti átmenetileg az urológus, ha a valódi okok változatlanul fennállnak. Felszabadító erejűek lehetnek a párjával folytatott őszinte beszélgetések, melyekben megismerik egymás rejtett, titkolt félelmeit, kételyeit.

        Üdvözlettel: Dr. Kocsis István urológus


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2008-09-23 13:39:51; Megválaszolva: 2011. augusztus 08., 11:05

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        -melyik Potemix keszitmeny hasznalhato verhigito mellet?

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó