• Prosztata probléma

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Új Óbudai lakhelyünkön még nem voltam urológusnál, mert nincsenek tüneteim, elég sportosan élek. Vérnyomásra Doxazosin-t szedek. Sok helyen hallottam, hogy PSA szintet kellene mérni, de a körzeti orvosunk azt mondta, hogy laboratóriumi vérvizsgálatnál ő ezt nem írhatja fel. El kell menni urológushoz, hogy felírja. Próbáltam egyszerű megoldást: vettem fél évenként "Prostat-Check" öndiagnosztikai csomagot, amely állítólag a PSA-ra ad Igen/Nem értéket (vércseppből kontroll csík mellett). Az eredmény mindig negatív volt - még idén januárban is. Mivel bizonytalan voltam az eredményben, idén egy internetes akció nyomán a "Budai Magánorvosi Centrum / Urológia" -ra mentem "Ultrahang és PSA" tesztre. "Szubvezikális (50*53mm) prosztata - PSA: 9,51 μg/L" lett, ami nagyon nyugtalanító. Ismét próbáltam tájékozódni, ahol sok urológus szerint a PSA helyett a PCA3 sokkal pontosabb eredményt ad. Így jutottam a "Pentacore Laboratórium (SE I. sz. Belgyógyászati Klinika)"-hoz, ahol a "PCA3 score: 72", ami rosszra utal. Gondolom "Prostata biopsia" szükséges. Ha igen, és van rá mód, akkor egy ambuláns verziót választanék. Nem tudom, hogy van-e választási lehetőségem, de helyi érzéstelenítéses esetben kár lenne a többszörös árú "befekvéses" kórházi megoldást választani. Mit javasol, mi legyen a következő lépés? Üdvözlettel: László

        Dr. Papos István válasza a prosztata témában

        Valóban az emelkedett PSA prosztatadaganatra utal, emiatt prosztatabiopszia szükséges, mely helyi érzéstelenítésben és altatásban is végezhető. Mindeképpen keressen fel urológiai szakrendelést a biopszia megszervezése céljából. Üdvözlettel: dr. Papos István SZTE Urológiaia Klinika


        Kérdés: 2017. március 14., 11:23; Megválaszolva: 2017. március 14., 16:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: