• Prosztatagyulladás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr! Félévvel ezelőtt TBC miatt korházban kezeltek. A kezelés kettes kombinációban azóta is tart. A tüdő problémával egy időben előjött, hogy néha-néha fáj illetve ég vizelés közben. Ezt kiséri a derékfájdalom illetve a gáttáji égő érzés. Észrevettem azt is hogy néha vizelés végén sűrű genny szerű anyag távozik belőlem amibe elég sok fehér darabka is van. Van olyan is hogy úgy érzem pisilnem kell és csak ez a genny ürül. Urológusnál jártam, aki azt állapította meg hogy a prosztata nem nagyobb de felpuhult. 2 hétig antibiotikumot szedtem, tüneteim javultak(kivéve az időszakos sűrű genny szerű anyag üritése) Nemsokára ismét fellángoltak tüneteim, visszamentem a szakrendelésre, itt megállapították hogy gennyes a vizeletem, 2 hét ismételt antibiotikum kúra után ismét negatív lett a vizeletem. Viszont mai napon már teljesen jól éreztem magam, de ismét vizelési inger és ismét ürült ez a bizonyos anyag és azóta megint ég a gáttájékom. Ultrahangos vizsgálaton minden negatív lett. Vizeletből nem tenyészett ki semmi. (bár azt hallottam hogy a rifamed miatt ez elég nehézkes) A kérdésem az lenne hogy lehetséges hogy a hugyutakat megtámadta a TBC korokozója ? Illetve ha igen akkor ha a tüdöm, igaz lassacskán és elég nehezen de reagál az antituberkulotikus kezelésre akkor ha ez valóban a TBC következménye akkor hugyutak miért nem ? És ha nem TBC akkor a már fél éves rifamed, INH kezelésre miért nem pusztultak el a prosztatámat megtámadó baktériumok ?

        Dr. Papos István válasza a húgyúti inf. témában

        Előfordulhat, hogy a húgyutakat is érinti a TBC, bár ez kezelés mellett elég ritka. Részletes sepciális tenyésztés elvégzésére van szükség, akár a vizelet PCR vizsgálata TBC baktériumra.


        Kérdés: 2017. január 18., 22:09; Megválaszolva: 2017. január 19., 17:10

      • Kérdések és válaszok a témakörben: