• Mellékhere gyulladás / ciszta / ...?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornö/úr! Bár még az iskolában felhívták a figyelmünket arra, hogy a fiúknak is ajánlott a rendszeres önvizsgálat, én eddig nem igazán foglalkoztam ilyesmivel, ha mégis, akkor "véletlenül", mint legutóbb is. Általában zuhanyozni szoktam gyorsan, idöm sincs tapogatásra, viszont múltkor (1-2 hónapja) csináltam egy hosszabb fürdöt, mikor is egy csomót tapintottam ki a jobb herémben. Vagyis ez volt az elsö gondolatom, de jobban megvizsgálva valószinü a mellékheréröl lehet szó. Egész nagy a csomó (kemény, tömör), 1-1,5 cm körüli. A here végén található (bár érdekes, hogy mintha csak egy vékony kis részen kapcsolódna a heréhez, holott tudtommal a mellékhere magára a herére "tapad rá"... javítson ki, ha tévednék), és a mellékhere vezetéke is eléggé vastag a csomótól kezdödöen. Hogy ez csak egy ciszta, vagy gyulladás, vagy ..., fogalmam sincs természetesen. Az érintett terület (és maga a csomó se) nem fáj, beteg se voltam mostanában, láz, semmi. Tehát nincs panasz. Hogy nött-e, nem tudom megmondani, talán egy picikét igen. Természetesen azt fogja javasolni, hogy mielöbb forduljak orvoshoz, de megmondom kicsit aggódok emiatt, na meg külföldön élek és ebben a témában még nem valami jó a szókincsem, szóval testvéremmel is egyeztetni kell idöpontot, hogy kijavítson az orvosnál. Mint magyar szakvélemény, mit gondol így látatlanban? Lehet veszélytelen dolog is (ekkora méret mellett)? Hogy néz ki egy vizsgálat? Ha gond van, milyen kezelés jöhet szóba? Ekkora elváltozás már komoly elörehaladott állapot? ... Válaszát elöre is köszönöm! Üdvözlettel: Ádám

        Dr. Szegedi Krisztián válasza a mellékhere megnagyobbodás témában

        Valóban azt kell mondjam, hogy forduljon orvoshoz. Általánosan elfogadott álláspont szakmailag, hogy minden bizonytalan terimét ami a herezacskóban található haladéktalanul ki kell vizsgálni. Látatlanba véleményt nem mondanék. A vizsgálat önmanaga teljesen fájdalmatlan, intézetünkben mindan alkalommal ultrahang vizsgálat is hozzátartozik. Ha "gond van" azaz heretumor gyanúja merül fel, akkor a here mihamarabbi eltávolítása indokolt.


        Dr. Szegedi Krisztián
        urológus

        Dr. Szegedi Krisztián

        Kérdés: 2011. november 16., 22:01; Megválaszolva: 2011. november 18., 17:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben: