• Jogosultság a PET/CT vizsgálatra

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Első kérdésfeltevés volt: Tisztelt Szakember! A alábbiakban szeretném kérni a tanácsadásukat: 2007-ben jobb felső lebenyi pulmonális tumor miatt lobectomia anamnézis, a következő szövettani eredménnyel, mely után semmilyen utókezelésre nem került sor:(pT1 pN0 (0/15), pMx, Gr II, ca. adenomatosum, invazívum lobi superioris pulmonis lateris dextri, heg cc. 2010-ben Ca.colontos flexura lienalis resectio az alábbi szövettani lelettel, és utókezelésként Kemoterápia, FOLFOX-4 protokoll szerint: pT3 pN2 (4/16), Gr II, vascuralis invazio, tokáttörés, perinodális terjedés. MPp 2010/267 EGFR poz., 2010/267 K-RAS vad tipus. A tüdőműtét után, a vastagbél műtétet megelőző kivizsgálásig kb 6x-i CT, 1x-i MR vizsgálaton vettem részt, amely a tüdő állapotában, daganat szempontjából negatív eredményt hozott. A hasi CT-vel egybekötött utolsó vizsgálatnál derült ki a vastagbél daganat. Ezzel egy időben a vizsgálat céljából beadott kontrasztanyag miatt urticaria jelentkezett, amely egy ampulla Calcimusc per os adását követően, 1 óra várakozás után megszűnt. A kérdésem a következő, amelyre tisztelettel kérem a válaszukat: Jogosult vagyok-e OEP támogatott - ezen diagnózisok és kezelés után - PET/CT vizsgálatra? Köszönettel várom válaszukat: B.Tiborné Válasz: A 2007-ben végzett tüdőműtét ezek szerint sikeres volt, adenocarcinoma (magyarul mirigysejtes rák) szövettanú, kicsiny daganatnál nem szoktunk utókezelést végezni, szerencséje van, hogy a kicsiny daganat nem adott nyirokcsomókba áttétet (ezt jelenti a pN0). Az azóta elvégzett kontrollokon a mellkas rendben volt - az már szerintem rendben is lesz, mert ha akart volna, akkor már jött volna. 3 év után már nem szokott a tüdő adenocarcinoma jelentkezni. Más tészta a vastagbélrák, ami 2010-ben került műtétre. Ez nagy volt, előrehaladott volt. A pT3, pN2 (4/16) azt jelenti, hogy elég nagy daganat volt, beszűrte a bélfalat, és a környéki 16 nyirokcsomóból 4-ben már daganatsejtek (regionális áttétek) voltak. Sajnos nem írta a Dukes, vagy az Astler-Coller stádiumokat. Ez bizony nem jó. Mindenképpen komoly utókezelés kell, például a FOLFOX-4 kóddal jelzett kombináció. Jobb lett volna kicsit korábban észrevenni. Nem volt véres a széklete mondjuk 2009 -2010 telén? Nem változott a székelés jellege már a felfedezés előtt jó pár hónappal? Ezen persze már hiába rágódunk. PET/CT majd a későbbiekben indokolt lehet, most minek? Most tudjuk, hogy az egyik daganat rendben van, a másik meg kezelés alatt van. Most csinálni kell a sajnos kellemetlen kemoterápiás ciklusokat. Ezek lezajlása után hasi ultrahang, CT, colonoscópia (tükrözés) javasolt. Ha ezeknél valami gyanú merül fel, hogy gáz van mégiscsak valahol, PET/CT-vel kell keresgélni az okát. Jobbulást! Üdvözlettel, Dr. Nagykálnai Tamás Újabb kérdés feltevés: Tisztelt Nagykálnai Tamás! Köszönet a válaszért. Kiegészítés képpen megírom a "Módosított Astler-Coller stádiumot: C1 (M81443, C1850, C7980)". Kapom a FOLFOX 4 utókezelést, amelyből 12 -t irányzott elő a szakorvos. Ön azt írja, hogy jó lett volna korábban észrevenni. Miután rendszeresen járok csontritkulás és egyéb más szűrővizsgálatokra évente, 2009 októberében kiderült, hogy kisebb mérvű csontritkulásom van. A szakorvos felírt rá egy rágótablettával kombinált gyógyszert (a nevét már nem tudom), aminek szedése következtében, vagy attól, már jelentkeztek hasi panaszok, puffadás, székrekedés, de még az orvos is a csontritkulásra felírt gyógyszernek tulajdonította, leállította, mást írt fel, azután azt is egy hónap elteltével leállította, mert a tünetek itt is jelentkeztek. Hozzá kell tenni, hogy a gyógyszer tájékoztatójában ezek a tünetek, mint mellékhatások fel voltak sorolva. Ezért nem gondoltam rosszabra. A tüdő műtétet követően három havonta rendelte el a tüdőgyógyász-onkológus orvosom a hasi ultrahang vizsgálatot a mellkas CT. mellett, amelyken részt is vettem. Igen az Ön által leírt tünetek 2009 októberében jelentkeztek. A tüdőgyógyász szakorvosom el is küldött CT vizsgálatra, de ott csak a mellkas CT-t végezték el ( a hasi CT vizsgálat elvégzéséről csak számlát állítottak ki, de a vizsgálat nem készült el. A 2010.februárban elvégzett ultrahang vizsgálat sem mutatta ki a daganatot, csak a laboratóriumi nagy lelet, és a colonoscopia derített fényt a betegségre. Sajnos a fentiek miatt nem bízom az ultrahang vizsgálatban, és miután a CT vizsgálat is csak kontrasztanyag adásával mutat értékelhető adatot, igy nálam ez sem jöhet számításba, mert mint írtam kontrasztanyag érzékenységem van. Emellett asztmás, gyógyszerallergiás, és virágpor allergiás is vagyok. A colonoskópia pedig csak a vastagbél vizsgálatára korlátozódik, és az egyéb esetleg májra, hasnyálmirigyre stb.-re terjedő áttéteket csak a PET/CT-vel lehetne kiszűrni Tehát marad a PET/CT vizsgálat, amit úgy látom a magas költsége miatt nem mindenkinek adnak meg. Bocsánat, hogy bő lére eresztettem a mondókámat, de mindezt mások okulásáért írtam meg! - Kérem a fent megadott Astler-Coller stádiumot is sziveskedjen értékelni a számomra. - Az Eloxatin+de Gramont kezelést (140 mg Eloxatin, 800 mg LV, 800 mg bolus és 4000 mg cont. 5-FU adagban , antiemetikus védelemben) követő két napban a 37,8 hőemelkedés és a 120 körüli pulzus, mellkas szorítás és szurkálás megengedett-e? Köszönet előre is a válaszért B.Tiborné

        WEBBeteg szakértő válasza a PET témában

        Tisztelt B. Tiborné!

        Köszönöm, hogy részletezi a vastagbél-daganat stádiumát. Ennek alapján (is) mindenképpen végig kell csinálni a kemoterápiás ciklusokat.

        Hogy miért nem vette észre már tavaly, hogy baj lehet a vastagbélben, azt nem tudom. Hogy miért nem figyelt fel a tüdőgyógyász a furcsa béltünetekre - ha Ön egyáltalán elmondta ezeket neki - azt sem tudom. Egyébként nem ez a foglalkozása (mondjuk a TV-szerelőnek elmondom a gázfűtés problémáit, kb. ilyen a helyzet).

        A csontritkulás kérdése - és a rágótabletta - volt úgy látszik a fő téma. A lényegesről viszont nem esett szó.

        A PET/CT-ről:

        Kemény leszek.

        Ismételten mondom, hogy kezelés alatt álló daganatos betegségnél nem szükségesa PET/CT, inkább utána, pl. maradt-e működő (izotóppal jelzett cukrot nagy mennyiségben fogyasztó) valami a szervezetben?

        A hazai (és a nemzetközi, USA, Japán, Svájc, Anglia, Németo., stb) gyakorlatban ez úgy van, hogy nem a beteg írja elő, hogy mikor kell PET/CT-t végezni.

        Nem a beteg mondja meg, hogy ki kell-e venni valakinek a vakbelét, vagy ki kell-e kaparni a vérző méhét, vagy hogy meg kell-e szögezni a törött combnyakát, stb., stb..

        De ha a beteg akarja megmondani, ám legyen. Intézze.

        Úgy érzem, hogy Ön úgy gondolja, hogy az orvosok akadályozzák a beteg öngyógyító tevékenységét. Téved.

        Még egyelőre a "hülye", hozzá nem értő doktorok mondják meg, hogy mikor van PET/CT-re szükség. Ha a beteg írná elő, akkor lehetne mindenkinél (tehát egészségeseknél is, szűrés-szerűen!) havonta, vagy talán hetente, de leginkább naponta - esetleg reggel is és este is - PET/CT-t csinálni. Nem alakult-e ki daganat mondjuk ebédidőben? Csakhogy erre nincs mód, sem ennyi gép, sem ennyi izotóp, sem ennyi szakember a világon nincs. Arról nem beszélve, hogy butaság lenne és méregdrága a dolog.

        Ezért hozzáértőkből álló független bizottság itéli meg, hogy valakinek a fennálló - vagy erősen gyanús - betegsége indokolja-e ezt a vizsgálatot, vagy nem indokolja.

        Tehát:

        Kezelőorvosa simán beadhatja ennek a szakértő PET/CT bizottságnak az Ön adatait, és kérheti PET/CT elkészítését. Véleményem szerint az Ön jelenlegi helyzetében nem fogják megadni az ingyenes vizsgálatra a rábólintást. Érzésem szerint el fogják utasítani, de meg lehet próbálni. Mit veszthetünk? Semmit. Legfeljebb a kérvényt beadó orvosát nézik tanulatlan hülyének. 

        A vastagbélrák kezelésének lezajlása után már sokkal valószínűbb a pozitív válasz, hiszen ott érdekes lehet, hogy maradt-e valami.

        Egyébként: 

        A PET/CT csak egy modern vizsgálat, diagnosztikus eszköz. Ettől nem gyógyul meg az ember.

        Ha meg végképp a fejébe vette a vizsgálatot, és ragaszkodik hozzá, ám legyen. Kb. 250.000 Forintért megcsinálják a beteg kérésére is. Jelen helyzetében még aktívitást fog mutatni a vastagbélben. Mivel jutunk előrébb, hiszen ezt eddig is tudtuk. Ne dobjon ki fölöslegesen ennyi pénzt egy olyan információért, amit eddig is tudtunk. Félreértés ne essék, nem beszélem le, magam is kiváncsi lennék, csak szerintem a bizottság nem fogja megadni az ingyenes engedélyt. De próbálja meg.

        Kézcsók



        Kérdés: 2010-06-09 09:57:42; Megválaszolva: 2010. június 09., 09:57

      • Kérdések és válaszok a témakörben: