• Tüdő megbetegedései

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Édesapám krónikus vesebeteg, 4. éve dializálják. Állapota jó, betartja a diétás szabályokat. Kb. egy hónapja elkezdett hurutosan köhögni, étvágytalan lett, majd dec. elején rosszullétre panaszkodott (szédülés, hányinger, szürke arcbőr, nehéz légzés). A röntgen alapján tenyérnyi beszűrődés látható a bal tüdején. Most kórházban van, tünetei nem változtak, gyenge, erőtlen, szédül. A köhögése talán csökkent. A nyugtató miatt, amit nem tudjuk, miért kap, sokat alszik, így az étkezéssel való próbálkozásai is gyérek. Hétfőn izotópos vizsgálatra viszik, hogy eldőljön, tüdőgyulladás, tüdőembólia vagy daganat áll-e a tünetei mögött. Önök mit gondolnak? Kijöhetünk-e jól ebből a helyzetből? Ő nagyon szeretne felépülni, még köztünk maradni... Köszönöm válaszukat.

        WEBBeteg szakértő válasza a tüdőgyulladás témában

        Tisztelt Kérdező!
        Sajnos a krónikus veseelégtelenség végső stadiumára jellemző a tüdő pangása, ami hurutos panaszokkal, köhögéssel jár. Mivel a veseműködés lelassul ez hajlamosít légúti fertőzésekre, hörghurutra, tüdőgyulladásra stb. A tenyérnyi beszűrődés valószinűleg lassan szívódik fel, vagy nem változik egyáltalán és ezért kerül sor az izotópos vizsgálatra, ami majd eldönti (ha nem is egyértelműen), hogy mi is az infiltratum eredete. Végül is sem az embolia, sem a tumor nem jó prognózisú, a tüdőgyulladás sem könnyű, de meggyógyulhat. Én is arra biztatom  Önöket, hogy bízzanak és reméljenek, mert enélkül nem érdemes élni. Ha édesapja látja Önökön a bizalmat és a hitet, akkor jobban tud küzdeni és lehet, hogy gyorsabban felépül. Viszont ne feledjék, a dializált betegek nagyon sebezhetők a bakteriális fertőzésekkel szemben.


        Tisztelettel:

         


        WEBBeteg szerkesztőség
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő

        Kérdés: 2009-01-06 09:01:11; Megválaszolva: 2011. augusztus 24., 07:33

      • Kérdések és válaszok a témakörben: