• Vizelet üledék

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Hölgy! A terhesség 6. hetében vagyok, a vizeletvizsgálat eredményei kicsit aggasztanak! MI lehet a háttérben? Vörösvértest (ép + lizált) 8,2 Fehérvérsejt 11,1 Baktériumszám 459,2 Hialin cilinder 6,9 Várom mielőbbi válaszát!

        Dr. Hamar Péter válasza a vizelet vizsgálat témában

        Kedves Kismama! A vizelet normális körülmények között steril: baktréiumot nem tartalmaz. Kerülhet a vizeletbe baktérium a húgyutak végéről, de ez nem jár együtt fehér és vörös vértestekkel. Ez utóbbiak jelenléte a baktériumok jelenlétével együtt arra utal, hogy önnek húgyúti fertőzése van, ami nőknél elég gyakori. A hialin cilinderek emelkedett mennyisége is a fertőzés következménye. A húgyúti fertőzés tünetei: csípő, égő érzés a húgyutakban, első sorban vizeléskor, gyakori vizelési inger, hőemelkedés lehet. A komplikáció mentes húgyúti fertőzés enyhe betegség, azonban amennyiben a fent leírt tünetek fennállnak, a fertőzést kezelni kell, de terhességben a tünetmentes baktérium vizelést is kezelni kell, nehogy a fertőzés a húgyutakon felfelé terjedve elérje a vesét, mert a kialakuló vese medence gyulladás már súlyos betegség. A bakteriális húgyúti fertőzés rövid vizeletbe kiválasztódó antibiotikumm kezeléssel jól gyógyítható, azonban a szokásosan adott antibiotikum terhesség, szoptatás idején nem ajánlott. Ezért nitrofurantoin vagy ampicillin antibiotikum javasolt. (http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/14651858.CD007855.pub2/abstract;jsessionid=858C0080B6A643446AF18D8CFEA2842C.d02t03) jobbulást, és egészséges terhességet!


        Dr. Hamar Péter
        Klinikai laboratóriumi szakorvos

        Dr. Hamar Péter

        Kérdés: 2011. szeptember 29., 15:38; Megválaszolva: 2011. október 03., 11:56

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Tekintse meg infografikánkat, és tudjon meg többet az ajakherpeszről!
      • Hirdetések
      • Infografika és videó