• Terhesség alatt jelentkező visszér

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Jónapot kívánok! A problémám a következő:Már van egy gyermekem,kihordásának a 3. trimeszterében a nagyajkakon jelentkeztek viszereim,ami nagyon-nagyon ritkán fájdogált,de nem okozott panaszt.Most 2. gyermekemet várom,már a terhesség 2.trimeszterének elején megjelentek a viszerek a nagyajkakon,és állás(főzés,mosogatás) hatására fájt is.A 3.trimeszter elejére áttevődött a fájdalom a bal oldali combhajlatomba,és ott is megjelent egy viszér,kemény,kékes,és este ha felkelek nagyon fáj(wc miatt,gyerek miatt esténként 6-7 alkalom).Napközben is fáj,(nyomódik,mintha valami nyomná nagyon,)ha csak 15 percig is csinálok valamit egyhelyben.Ha lefekszem nincs semmi probléma.A nőgyógyászom azt mondta,hogy biztos a csontok fájnak,mert nincs olyan csúnya a viszerem,de fekve nézte,úgy ki sem domborodik,csak állva.Mit javasol?Gyógyszert kell szednem rá?Doxiumot javasolták,de nem tudom mit jelent a szükség esetén.Venoruton géllel kenegetem naponta 2-szer.Ez nem káros a kicsire?A gyógyszernek milyen hatása lenne rám ill.a gyerekre nézve?Most 30.hetes várandós vagyok.7 kg jött fel eddig,de előző terhességem alatt is ugyanilyen mértékben gyarapodtam,a vége felé pedig már nem is nagyon.Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Deli Tamás válasza a terhesség témában

        Tisztelt Kismama! Javasolt minél többet feküdni, ugyanakkor mivel a visszértágulat a mélyvénákban is fennálló pangást jelezheti, kis molekulasúlyú heparinnal thrombosis profilaxist érdemes folytatni (pl. Clexane injekció), erről kezelőorvosa dönt. Sem a Doxium, sem a Venoruton kapcsán nem ismert, hogy a terhességben ártana a magzatnak, így ezeket alkalmazhatja az érfalak erősítésére.


        Dr. Deli Tamás
        szülész-nőgyógyász szakorvos

        Dr. Deli Tamás

        Kérdés: 2011. szeptember 18., 07:43; Megválaszolva: 2011. szeptember 19., 18:32

      • Kérdések és válaszok a témakörben: